Însăși rugăciunea ne învață cum să ne rugăm

Fiecare creștin este necesar să aibă un regim concret de rugăciune. O disciplină a rugăciunii. Așa cum avem o rânduială personală cotidiană: de a ne spăla dimineața pe față, dinții, de a mânca, de a ne hidrata, așa trebuie să avem un program de rugăciune: stabilit pentru început, ca apoi rugăciunea să devină  fireasca comuniune continuuă cu Dumnezeu.

E mai dificil pînă începi; e mai lung drumul pînă ajungi la carte, dar dacă  te-ai hotărât să te rogi Domnului, rugăciunea îți dă puteri să continui. Rugăciunea te învață cum să te rogi. E ca și cum a-i începe un dialog. Ai în fața ta Împăratul Cerului și a Pământului și în același timp, ai pe Cel mai apropiat, Cel mai fidel, Cel mai înțelegător și Cel mai bun Prieten: pe Domnul nostru Iisus Hristos.

Cel mai bine este să ne rugăm cu rugăciunile din cărțile sfinte. Textele lor au deja formulate în formă completă, concretă mesajul sufletului nostru. Viața desăvârșită duhovnicească a sfinților, i-au făcut să scrie din înțelegere.

Dacă în cazuri de excepție nu avem la îndemână carte sau timp, să ne rugăm cu cuvintele proprii, dar să fie sincere. Cu toate aceste, accentuiez și reiterez că trebuie să creștem duhovnicește; să nu ne limităm la a ne ruga cu cuvintele proprii, dar să citim din cărți.

Rugăciuni necesare pentru fiecare creștin: zilnic rugăciunile de dimineață, rugăciunile de seară, înainte și după masă; rugăciunile înainte și după Sfînta Împărtășanie și deja fiecare după canonul sau dorința personală: acatiste, paraclise, psaltiri.

Hristos ne atenționează, ,,nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu Celui din ceruri.” (Matei 7, 21) Dacă scriem ,,Doamne ajută” sau ,,Amin” pe rețele de socializare, și doar cu asta rămânem: nu vom avea nici un folos duhovnicesc. Trebuie să facem rugăciuni mai îndelungate și să încununăm rugile noastre cu fapte bune.

Trebuie să simțim osteneala rugăciunii, răbdarea întru rugăciunea și dragostea de a sta în genunchi.

Preot Nicolai Boian

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

You may also like...

Lasă un răspuns