Nu te strădui să dovedești nimănui nimic!

Nu te strădui să dovedești nimănui nimic! Nu fă nimic pentru cineva, pentru ceva, ca o răzbunare sau ca o întrecere. Compară-te doar cu tine: cum ai fost ieri! Și, în fiecare zi de astăzi, să vezi ceva bun în tine, ceva excelent, extraordinar, deosebit! Să prețuiești fiecare zi de azi, ca un dar și ca o posibilitate! Fiecare om are o formă de extraordinar! Tu deasemenea! Iubește ceea ce faci! Dacă nu poți face ceea ce iubești, – urcă mai sus de la cele văzute, la cele nevăzute – gândește-te la ceea ce iubești! Va veni cu timpul, roada și acestor gânduri, roadele iubirii! Învață-te a iubi și a ierta: acestea două acțiuni nu te împovărează, dar te descătușează și te fac fericit! Nu-ți complica viața până la dramă și tragedie; ea nu este doar Cruce, ea este și Înviere! Asumă-ți Învierea Domnului nostru Iisus Hristos și fă-o un prezent continuu în viața ta!

Pune-L pe Dumnezeu în fața ta. Mai întâi de toate să te temi de Dumnezeu. Legea Domnului să-ți fie soarele universului tău. În jurul ei, traiectoria vieții tale va fi stabil și punctul final va fi plin de sfințenie. Dacă vei uita acest sfat, toate celelalte își pierd din sens, valoare și finalitate. Iubirea față de Dumnezeu te va elibera de toate fricile și dependențele!

Omule, oferă întâi iubire lui Dumnezeu! Nu te teme, ea nu se epuizează dăruind-o! Iubirea este ineditul ce nu poate fi comparat cu nimic. Ea este veșnică și infinită! De unde dăruiești – se înmulțește, deoarece Dumnezeu este dragoste și adâncul iubirii Lui este nemărginit! Astfel, omul care intră în iubirea lui Dumnezeu, va putea și va iubi cu adevărat, pe toată ființa, necondiționat: puterea lui de a iubi și capacitatea de a se dărui se împrumută din Dumnezeu! Și, acest om, are deja cea mai mare condiție de a iubi pe alții: pe el îl iubește Dumnezeu! A învățat să simtă asta!

Nu te strădui să dovedești nimănui nimic! Celui rău nu răspunde cu rău: Dumnezeu știe toate inimile! Nu fă binele, să dovedești că ești bun, fă din fire bine, Dumnezeu știe toate inimile! Nu fi mândru, nici invidios, nu judeca și nici nu asupri! Fii creativ, liniștit, împăcat, cu adevărul de partea ta. Dacă vei avea un singur gând: cum să îi fii plăcut lui Dumnezeu: totul va fi simplu, la locul lui și ușor; iar dacă te vei strădui să placi oamenilor și lumii, totul va fi greu, complicat, sub așteptări și de scurtă durabilitate. Multitudinea de gânduri sunt apăsătoare, iar ,,neprihănirea, smerita cugetare și înfrânarea, sunt cale sigură” către Dumnezeul Iubirii Fericite! (Filocalia)

Iubește oamenii cu sinceritate și fără scopuri. Lasă totul și toate, cu înțelepciune, credință și încredere lui Dumnezeu; nu căuta să te vadă nimeni în fapta ta cea bună; cel mai bine ,,să fie într-ascuns şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie” (Matei 6, 4). Dumnezeul tainelor și al inimilor, îți va da ție după inima ta. Care faptă bună nu ți-o răsplătește omul, îți dăruiește Domnul! Iar noi să nu trăim pentru oameni, dar pentru Dumnezeu! Să nu supărăm oamenii, dar în primul rând să nu-L supărăm pe Dumnezeu!

Prietene drag, trăiește cu Dumnezeu! Trăiește pentru Dumnezeu!

preot Nicolai Boian

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

You may also like...

Lasă un răspuns