Vederea corectă a lui Dumnezeu împlinește rugăciunile și îndreaptă viața
Să-L vedem pe Dumnezeu așa cum este! Chipul Lui, – fără imaginație dar prin simțirea din credință – să ne stea în fața noastră, iar legea dumnezeiească aievea. Dacă vom trăi în virtute, dacă vom avea curăție sufletească, smerenie, înțelepciune, dragoste, Îl vom vedea pe Domnul prin simțiri sufletești, prin credință, prin rugăciune.
Această vedere a Domnului în poruncile Sale, trebuie să o învățăm din viața pământească. Va veni timpul când ne vom întâlni cu Domnul. Este important să avem comuniunea cu El de aici, pentru că spune Arhimandritul Sofronie, ,,Vom vedea pe Dumnezeu precum este”[1], deci nu după cum ni-L închipuim. Dacă ne-am făcut în sufletul nostru o imagine străină a lui Dumnezeu, atunci și faptele vieții noastre nu vor fi duhovnicești. Ele vor decurge după închipuirea personală și se vor adeveri a fi străine de sfințenie. Cu această înclinație greșită, nu-L putem cunoaște pe Dumnzeu și rămânem în afara Împărăției.
Unii Îl văd pe Dumnezeu doar blând și abuză de aceasta. Păcătuind, ei zic nepăsător, ,,Dumnezeu mă va ierta” și continuă să păcătuiască. Dar Dumnezeu a zis: „Nu tot cel ce îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în Împărăţia Cerurilor, ci cela ce face voia Tatălui Meu (Matei 7, 21) – iar voia Tatălui Său aceasta este: „Cei ce iubiţi pe Domnul, urâţi cele rele” (Psalmul 96, 11).
Alții îl văd pe Dumnezeu doar sever și atunci varsă sânge; nu au răbdare, nu au înțelegere, nu au empatie, nu iartă, dar Dumnezeu a zis, ,,Milă voiesc, iar nu jertfă”(Matei 9, 13) Milă față de aproapele, jertfă de laudă lui Dumnezwu și viață fără de răutate.
Unii Îl văd pe Dumnezeu ca Proniator al vieții și Cel Care respectă deplin libertatea omului. În acest caz pilduitor, omul se încredințează lui Dumnezeu, dar în același timp lucrează fapta bună.
Alții Îl văd pe Dumnezeu în extreme: prea departe, nepăsător și atunci ei slăbesc în credință, devin iritați, judecă, bârfesc, se desfrânează, trăiesc fără frică de Dumnezeu.
Alții, în părearea lor, Îl văd pe Dumnezeu prea implicat în viața oamenilor și ei așteaptă ca Dumnezeu să săvârșească răbdarea, rugăciunea, postul, nevoința, metaniile, faptele bune în locul lor. Această gândire, plină cu așteptări și fără faptele credinței lucrătoare, nu este din credință ci din perspectiva leneviei.
Vederea corectă a lui Dumnezeu dăruiește cele așteptate și cerute în rugăciune. Femeia cu scurgere s-a vindecat pentru că L-a văzut pe Dumnezeu ca Vindecător. Tâlharul de pe Cruce a intrat în împărăția lui Dumnezeu pentru că L-a văzut pe Iisus ca Dumnezeu. Sfinții Mucenici au primit moarte pentru credința ortodoxă pentru că L-au vazut pe Dumnezeu ca Stâpânitorul absolut al Vieții și morții, al sufletelor și Dăruitorul de viață veșnică. Călugării aleg mănăstirea, iar soții răbdarea și pacea pentru că Îl văd pe Dumnezeu Izvor al dragostei adevărate.
Și noi, dragi cititori, toți, să-L vedem pe Dumnezeu așa cum este!
Preot Nicolai Boian
[1] Arhimandritul Sofronie, “Vom vedea pe Dumnezeu precum este”, Editura Sophia, Bucuresti, 2005.