Postul – ,,vremea împlinirii dorințelor”

Firesc și cunoscut. Reactualizare și aducere aminte!

Postul este cel mai prielnic și potrivit timp pentru ați sintetiza dorințele tale într-o comunicare despre ele cu Dumnezeu! Postul este o scară către Cer și îți poate urca cererile tale la Domnul și totodată postul îți poate coborî în cămara inimii și a minții, înțelegerea dumnezeiască; el te face capabil să înțelegi, auzi, asculți glasul lui Dumnezeu!

 • Vrei să te căsătorești și nu știi ce și cum trebuie să faci? Nu găsești persoana cu care să întemeiezi o familie sănătoasă?
 • Nu găsești un serviciu decent?
 • Nu poți vinde, cumpăra casă, apartament, mașină?
 • Ai o familie mare și ai nevoie de ajutor? Nu poți avea copii?
 • Ești bolnav, tu, familia, copiii, părinții, prietenii?
 • Ești nedreptățit, ocărît, blestemat?
 • Ești alungat, ai judecată, pierderi?
 • Ești păcătos, trist, cu urme de acedie, tristețe, deznădejde?

Ține post cu rugăciune și milostenie, iubite cititor și toate aceste stări de mai sus se vor schimba spre bine! Lucru cunoscut de toți, dorit de toți, dar puțini care merg corect pe cale Bucuriei!

Pe lîngă faptul că postul este o retrăire a Învierii, o jertfă personală lui Dumnezeu și un semn de ascultare de Domnul, el ne este o adevărată comoară cuprinsă din pietre nestemate binefăcătoare trupului și suletului; el curăță trecutul, sfințește prezentul, umple de har viitorul și ne aduce lumină și limpezime în minte! Recomand creștinilor, ca preot și ca duhovnic, din experiența proprie și din cele învățate, o practică creștină, foarte folositoare și ajutătoare, atît pentru suflet cît și pentru viața de zi cu zi.

Celui care dorește ca să se bucure de răspuns la frămîntarea lui, pentru găsirea soluției corecte sau pentru liniștirea și învigorarea sufletului, ceea ce este foarte imporant, îndemn:

 • Timp de patruzeci de zile, să țineți post, de alimente și vicii. Cifra 40 are simbolistică biblică și durata postului de 40 de zile este întîlnit pilduitor, la Iisus Hristos și la Sfinți.
 • Faceți rugăciune personală. Vorbiți cu Dumnezeu! Rugăciunea personală are foarte mare valoare. În fiecare zi, să vă faceți rugăciunile de seară și dimineață. Citiți Psaltirea!
 • În fiecare zi să citiți o rugăciune către Iisus Hristos, un paraclis al Maicii Domnului și acatistul Sfîntului Nicolai. Din acatiste puteti alege a lui Iisus Hristos, sau/și al sfîntului ocrotitor sau față de care aveți evlavie sporită. E bine și recomandat ca citirea să fie cu binecuvîntarea preotului (duhovnic), cu care puteti stabili și componența canonului. Rugăciunea cu binecuvîntare este ajutată îndoit să urce la Dumnezeu!
 • Faceți în această perioadă milostenie.
 • Scrieți-vă la slujbele bisericești. Cel mai bine la 40 de proscomedii. Spune Iisus Hristos ,,Iarăşi grăiesc vouă că, dacă doi dintre voi se vor învoi pe pământ în privinţa unui lucru pe care îl vor cere, se va da lor de către Tatăl Meu, Care este în ceruri. Unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu”  (Evanghelia după Matei 18, 19-20) Și mai știm că dacă stăruim în cerere Dumnezeu ne dă ce este spre folosul nostru. (Evanghelia după Luca, cap 18)
 • Spovediți-vă și vă împărtășiți. Aceasta vă înnoiește și vă umple de harul lui Dumnezeu.

Aceste recomandări devin cumva mai ușor de trăit în timpul posturilor din cursul anului bisericesc, mai ales în postul Nașterii Domnului care are 40 de zile și în Postul Mare care are puțin peste 40.

,,Nimeni din cei cei aleargă cu cedință, nădejde și milostenie la Dumnezeu, nu ies rușinați, ci cerînd dar bun, primesc dăruirea pentru cererea cea cu folos!”

Post cu folos dragi creștini!

preot Boian Nicolai

 

 

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

You may also like...

Lasă un răspuns