Minunea Sfintei Cruci

Este vorba de o tânără frumoasă din Alexandria Egiptului care prea devreme din punct de vedere moral s-a prăbușit. A devenit o prostituată și 17 ani din viață și i-a cheltuit așa, până în momentul în care, cu ajutorul lui Dumnezeu, a intervenit o cotitură extraordinară în viața ei. Creștinii din Alexandria făceau pelerinaj la Ierusalim cu prilejul Înălțării Sfintei Cruci și ea a dorit să meargă, nu neapărat din motive duhovnicești, ci din motive păcătoase. S-a urcat în corabie și când a sosit la Ierusalim și era sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci toată lumea se grăbea să intre în Biserica Sfântului Mormânt, iar o putere nevăzută pe ea a țintuit-o afară și atunci s-a cutremurat.

Dorind să intre în Biserică, Maria Egipteanca s-a rugat Maicii Domnului spunând că, dacă Dumnezeu îi va îngădui să intre în sfântul lăcaş, ea îşi va schimba viaţa.

Dumnezeu a îngăduit-o, a intrat, s-a închinat la Lemnul Sfintei Cruci, iar apoi a ieșit din biserică și a călătorit pe jos până la Iordan. A intrat în biserica Sfântului Ioan Botezătorul. Istorisirea vieții ei ne spune că s-a împărtășit, a trecut Iordanul cu trei pâini și jumătate și acolo a petrecut în nevoință 47 de ani. Pustia Iordanului i-a fost loc de pocăință. După 47 de ani, când a întâlnit-o Avva Zosima, a observat puterea rugăciunii Sfintei, așa încât a văzut că atunci când se ruga Sfânta Maria se ridica de la pământ.

Încă din Vechiul Testament Puterea Sfintei Cruci a fost preînchipuită de șarpele care vindeca evreii omorâți de șerpi veninoși.

În vreme ce poporul evreu, eliberat din Egipt, traversa pustiul, mulți oameni mureau pentru că erau mușcați de șerpi veninoși. Pentru a-I izbăvi de moarte, Dumnezeu a poruncit să se înalțe un șarpe de aramă. Și oricine privea la șarpele de aramă înălțat în pustie se vindeca. Această vindecare miraculoasă a oamenilor care erau mușcati de șerpi era o preînchipuire a crucii Domnului Hristos.

Sfântul Ioan Gură de Aur vorbind de legătură între șarpele care a fost înălțat de către Moise în pustie și înălțarea pe cruce a Mântuitorului, spune: ,,Vezi legătură dintre acea închipuire și adevăr. Acolo, iudeii au scăpat de moarte, de una trecătoare, aici, cei care cred scapă de moartea veșnică. Acolo, șarpele spânzurat a tămăduit mușcăturile șarpelui. Aici, Hristos Cel răstignit a vindecat rănile pricinuite de șarpele inteligibil, diavolul. Acolo, a fost vindecat cel care a privit cu ochii aceștia trupești, aici, cel care privește cu ochii minții leapădă toate păcatele. Acolo, cel spânzurat era de aramă, în formă de șarpe închipuit, aici, Trupul Stăpânului pregătit de către Domnul. Acolo, un șarpe a mușcat și un șarpe a tămăduit. Tot așa și aici, o moarte a nimicit și o moarte a mântuit”.

Bucură-te Sfîntă Cruce Păzitoare a creștinilor!

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

You may also like...

Lasă un răspuns