Douăzeci și una de povețe cum mergi și stai în Sfânta Biserică

  1. Douazeci și una de povete cum mergi și stai în Sfânta BisericăMai înainte de a merge la Sfânta Biserică împacă-te cu toti care ești certat. Lasa și tu din inima și iarta tuturor celor ce ți-au greșit cu ceva. Fii cu sufletul curat.
  2. Străduiește-te înainte de Sfînta Liturghie să vii nemîncat. Postul ajută să te rogi mai bine.
  3. Îmbracă-te într-o ținuta curată, dar modestă, ba chiar smerită, știind că nu mergi la teatru, ci să te rogi lui Dumnezeu cu umilință și cu lacrimi pentru iertarea păcatelor tale. Să fie și trupul curat, neîntinat, nedesfrînat.
  4. Silește-te ca să duci un dar, cât de mic: lumânari, tămâie curată și un pomelnic pentru a fi pomenit tu și cei ai casei tale la Sfânta Liturghie. Pentru aceasta Dumnezeu înmulțește gospodăria ta. Ia lumînări de la biserica unde mergi ca să faci o milă bisericii în care te-ai hrănit duhovnicește.
  5. Silește-te dupa putere, ca să fii la Sfânta Biserică mai înainte de a începe slujba, ca să ai timp să te închini în liniște pe la Sfintele Icoane și să poti da din vreme pomelnicul spre pomenire.
  6. Daca din întâmplare ai sosit dupa începerea slujbei, apoi stai liniștit la locul tău, ca să nu faci tulburare și altora prin umblarea ta de colo-colo. Mai ales dacă s-a început Sfînta Liturghie. Aceasta sminteală este mai mare păcat decât binele ce vrei să-l faci. Pacea și desavârsita liniște este de absolută trebuință.
  7. Stând în Biserică, nu privi în dreapta și în stânga, caci aceasta te sustrage de la gândirea spre Dumnezeu.
  8. Vorbirea în Biserică este un păcat foarte mare. Nici tu nu te rogi și împedici pe altul, de a se ruga. De aceea starea ta în Biserică, în loc să-ți fie ție spre folos și spre iertare, se va face ție spre osânda și păcat.
  9. Urmarește cu mintea tot ce se citește și se cântă și repeta și tu în minte rugăciunile, măcar cele mai însemnate. Să iei cu tine acasă un gînd din rugăciune, care ți-a atins sufletul.
  10. Silește-te ca în timpul slujbei să nu te abați cu mintea la nimic pamântesc, pentru ca măcar doua ceasuri din săptămâna să traiești și tu în adevarata reculegere și rugăciune.Douazeci și una de povete cum mergi și stai în Sfânta Biserică
  11. Când te închini, fă semnul crucii complet și cu luare aminte. Facând semnul Sfintei Cruci în batjocură, înseamnă că batjocorești pe Stapânul ei în numele Căruia te închini. Mai de folos este să faci cruce odată cum se cuvine, decât să fluturi de multe ori cu mâna, să nu știi tu, nici alții, ce voiești să faci. Prin aceasta vei stârni râsul celor ce te văd, facând sminteala altora și tie îți va fi păcat.
  12. Fă-ți semnul Crucii mai des. Aceasta îți trezește trupul, îți adună gîndurile și îți aduci aminte aminte unde ești, ce faci și pentru ce ai venit.
  13. Ascultă cu luare aminte toata slujba pâna la sfârsit. Numai așa ți-ai făcut datoria deplină către sufletul tău. Dupa cum dai hrană îndestulată corpului tău toată săptamâna, dă și sufletului tău, măcar odată să se sature de Cuvântul lui Dumnezeu cel dătător de viață.
  14. Sfînta Evanghelie, Apostolul și Cazania sau predica, ascultă-le cu luare aminte în așa fel, ca să poti spune și tu altora despre folosul și învățătura ce ai luat din cuprinsul lor.
  15. Când se împarte Sfânta Anafura, închină-te și pe la Sfintele Icoane cu toata credința și smerenia cuvenită.
  16. Când te închini icoanelor, săruta chipul Sfântului la picioare, sau cel mult mâinile, iar nu pe față.
  17. Plecând din Biserică mergi întins acasa, ferindu-te de a te abate pe la cârciumi sau locuri unde se spun palavre și vorbe nefolositoare, pentru a nu pierde din harul cîștigat la biserică.
  18. Dupa ce stai la masă și te odihnești puțin, apoi citește cărți moral religioase, meditează și te roagă. Povățuiește pe toți ai tăi spre cele sufletești.
  19. Dacă ai de unde, cercetează și bucură pe săraci prin milostenie, cu bucate, cu haine, cu bani și din toate darurile ce ți-a dat ție Bunul Dumnezeu. Asemenea și cu cuvinte bune, povățuiește pe cei neștiutori pe calea Domnului.
  20. Dacă vei serba Duminicile și Sărbătorile în acest fel, apoi vei avea pe Dumnezeu cu tine și-ți va ajuta și va binecuvânta acțiunile tale și te va bucura în toata viața ta cu îndestulare, cu sănătate și cu tot binele.
  21. Dacă vei petrece viata creștineste, apoi la sfârsitul vietii tale vei dobândi fericirea vesnica, cereasca și deplina, pe care Dumnezeu a pregătit-o celor ce-L ascultă pe Dânsul.3„Căutați mai întâi Împaratia lui Dumnezeu și Dreptatea Lui și toate celelalte vi se vor adauga vouă!” (Matei 6, 33).

Fii credincios lui Dumnezeu și Bisericii Sale, cât vei trăi; și vei avea în viața aceasta tot binele, iar în cealaltă vei dobândi cunună de mărire.

Absoarbe timpul rugăciunii cu înțelepciune, astfel ca, să nu fie o oboseală dar spre folos!

Fii prieten bun cu Dumnezeu și la nevoie nu te va lăsa! AMIN.

 

(completat de preot Nicolai Boian, după ,,Carte de rugăciuni pentru toate zilele trebuitoare fiecărui creștin” de monahul Gamaliil Pavaloiu, Mănăstirea Neamţ, anul 1937, pag. 60-63.)

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

You may also like...

Lasă un răspuns