Douazeci și una de povete cum mergi și stai în Sfânta Biserică

 1. Douazeci și una de povete cum mergi și stai în Sfânta BisericăMai inainte de a merge la Sfânta Biserică împaca-te cu toti care ești certat.
 2. Lasa și tu din inima și iarta tuturor celor ce ti-au gresit cu ceva.
 3. Îmbraca-te într-o tinuta curata, dar modesta, ba chiar smerita, stiind ca nu mergi la teatru, ci să te rogi lui Dumnezeu cu umilinta și cu lacrimi pentru iertarea păcatelor tale.
 4. Sileste-te ca să duci un dar, macar cât de mic: lumânari, tamâie curata și un pomelnic pentru a fi pomenit tu și cei ai casei tale la Sfânta Liturghie. Pentru aceasta Dumnezeu înmulțeștegospodăria ta.
 5. Sileste-te dupa putere, ca să fii la Sfânta Biserică mai înainte de a începe slujba, ca să ai timp să te închini în liniste pe la Sfintele Icoane și să poti da din vreme pomelnicul spre pomenire.
 6. Daca din întâmplare ai sosit dupa începerea slujbei, apoi stai linistit la locul tau, ca să nu faci tulburare și altora prin umblarea ta de colo-colo. Aceasta sminteala este mai mare păcat decât binele ce vrei să-l faci. Pacea și desavârsita liniste este de absolută trebuință.
 7. Stând în Biserică, nu privi în dreapta și în stânga, caci aceasta te sustrage de la gândirea spre Dumnezeu.
 8. Vorbirea în Biserică este un păcat foarte mare. Nici tu nu te rogi și împedici pe altul, de a se ruga. De aceea starea ta în Biserică în loc să-ți fie tie spre folos și spre iertare, se va face tie spre osânda și păcat.
 9. Urmareste cu mintea tot ce se citeste și se cânta și repeta și tu în minte rugaciunile macar cele mai însemnate.
 10. Sileste-te ca în timpul slujbei să nu te abati cu mintea la nimic pamântesc, pentru ca macar doua ceasuri din saptamâna să traiești și tu în adevarata reculegere și rugaciune.Douazeci și una de povete cum mergi și stai în Sfânta Biserică
 11. Când te închini, fa semnul crucii complet și cu luare aminte. Facând semnul Sfintei Cruci în batjocura, înseamna ca batjocorești pe Stapânul ei în numele Caruia te închini. Mai de folos este să faci cruce odata cum se cuvine, decât să fluturi de multe ori cu mâna, să nu stii tu, nici altii, ce voiești să faci. Prin aceasta vei stârni râsul celor ce te vad, facând sminteala altora și tie iti va fi păcat.
 12. Fă-ți semnul Crucii mai des. Aceasta îți trezește trupul, îți adună gîndurile și îți aduci aminte aminte unde ești, ce faci și pentru ce ai venit.
 13. Asculta cu luare aminte toata slujba pâna la sfârsit. Numai asa ti-ai facut datoria deplina catre sufletul tau. Dupa cum dai hrana îndestulata corpului tau toata saptamâna, da și sufletului tau macar odata să se sature de cuvântul lui Dumnezeu cel datator de viata.
 14. Sfinta Evanghelie, Apostolul și Cazania sau predica, asculta-le cu luare aminte în asa fel, ca să poti spune și tu altora despre folosul și învatatura ce ai luat din cuprinsul lor.
 15. Când se împarte Sfânta Anafura, închina-te și pe la Sfintele Icoane cu toata credinta și smerenia cuvenita.
 16. Când te închini icoanelor, saruta chipul Sfântului la picioare, sau cel mult mâinile, iar nu pe fata.
 17. Plecând din Biserică mergi întins acasa, ferindu-te de a te abate pe la cârciumi sau locuri unde se spun palavre și vorbe nefolositoare, pentru a nu pierde din harul cîștigat la biserică.
 18. Dupa ce stai la masa și te odihnești putin, apoi citeste carti moral religioase, mediteaza și te roaga. Povatuieste pe toti ai tai spre cele sufletești.
 19. Daca ai de unde, cerceteaza și bucura pe saraci prin milostenie, cu bucate, cu haine, cu bani și din toate darurile ce ti-a dat tie Bunul Dumnezeu. Asemenea și cu cuvinte bune povatuieste pe cei neștiutori pe calea Domnului.
 20. Daca vei serba Duminicile și Sarbatorile în acest fel, apoi vei avea pe Dumnezeu cu tine si-ti va ajuta și va binecuvânta întreprinderile tale și te va bucura în toata viata ta cu îndestulare, cu sanatate și cu tot binele.
 21. Daca vei petrece viata creștineste, apoi la sfârsitul vietii tale vei dobândi fericirea vesnica, cereasca și deplina, pe care Dumnezeu a pregatit-o celor ce-L asculta pe Dânsul.3“Cautati mai întâi Împaratia lui Dumnezeu și Dreptatea Lui și toate celelalte vi se vor adauga voua” (Matei 6, 33).

Fii credincios lui Dumnezeu și Bisericii Sale, cât vei trai; și vei avea în viata aceasta tot binele, iar în cealalta vei dobândi cununa de marire.

Absoarbe timpul rugăciunii cu înțelepciune ca nu fie o oboseală ci spre folos!

Fii prieten bun cu Dumnezeu și la nevoie nu te va lăsa! AMIN.

Adaptare după ,,Carte de rugăciuni pentru toate zilele trebuitoare fiecărui creștin” de monahul Gamaliil Pavaloiu, Mănăstirea Neamţ, anul 1937, pag. 60-63.

Distribuie! Fii de folos și pentru alții!

Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

You may also like...

Lasă un răspuns

Войти с помощью: 

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA


%d blogeri au apreciat: