Minunea Maicii Domnului la Hârbovăț
Maica Domnului ne poartă de grijă. Ea asigură pe toți fiii Ei credincioși cu toate cele necesare pentru trai. Avem nenumărate minuni întâmplate la biserici, familii și în așezămintele mănăstirești.
Exact atunci când se finisa uleiul din mănăstire, venea cineva ca prin minune și aducea ulei. Exact atunci când mănăstirea și-a terminat proviziile de alimente, sosește cineva și aduce alimente. Vine cineva străin sau unui cunoscut, îndemnat fără să știe de Maica Domnului, îi vine cuget de milostenie.
Nu există familii care să o iubească pe Maica Domnului și Ea să nu îi salveze din valurile vieții. În acatistele Maicii Domnului așa citim ,,Bucură-Te, bucuria celor întristați; Bucură-Te, îmbrăcămintea celor goi; Bucură-Te, ocrotirea celor orfani. Bucură-Te, hrănitoarea cea bună a fecioarelor și a orfanilor celor fără de mamă; Bucură-te, solitoarea bunătăţilor celor vremelnice şi a celor veşnice; Bucură-te dăruitoare pentru toate cele de folos” ș.a.
Mănăstirea Hârbovăț din r. Călărași este în reconstrucție. O mănăstire veche și istorică. În această vatră monahală este Icoana Maicii Domnului numită ,,de la Hârbovăț”, prin care Maica Domnului a făcut nenumărate minuni. În această mănăstire de-a lungul timpului s-au întâmplat multe fapte minunate, asupra unor persoane concrete sau în mod colectiv. Îmi povestea recent părintele Spiridon (Marin) starețul mănăstirii Hârbovaț, despre ajutorul minunat al Maicii Domnului. Atunci când era necesar să achite o datorie și erau de trebuință resurse financiare, a mers în fața Icoanei din biserică și în lădița de lângă Icoană, a găsit exact suma de cât era nevoie. Nici mai mult, nici mai puțin. Și acest fapt, s-a întâmplat de mai multe ori, cu aceeași exactitate.
Grija Maicii Domnului ne copleșește, ne face să fim recunoscători, să îi aducem bucurie, așa cum și noi ne bucurăm de minunile Ei.
Maica Domnului nu iubește exagerarea de nici un fel: Ea este purtătoare deplină de smerenie și înțelepciune. Ea dorește a ne păstra în albia credinței și a smereniei, asta pentru că Ea dorește mântuirea noastră sufletească. Fără aceste virtuți, noi pur și simplu ne pierdem sufletul. Avuțiile peste măsură neîntrebuințate spre folos comun ne sărăcesc. Și în același timp, milostenia ne îmbogățește și material și sufletește; pentru prezent și pentru veșnicie. Starea materială mai bună, e pentru a face binele la mai mulți oameni. De nenunmărate ori au venit oameni nevoiași și au primit ajutor dumnezeiesc. Cunoașteți cu toții cum Sf. Xenia de la Petersburg, milostivă și făcătoare de minuni, primește un plic cu bani și peste foarte puțin timp îl dăruiește altei femei spunându-i, ,,Ține, are să se stingă”, proorocindu-i despre incendiu.
Dragi cititori, să nu ezitați niciodată a dărui un dar Bisericii, Domnului, Maicii Domnului, Sfinților. ,,În Maica Domnului avem în cer o inima de mamă, inimă care s-a topit cel mai mult pentru Fiul ei și a bătut și bate ea însăși la inima Lui pentru cauza Lui, care e mântuirea noastra, căci mantuirea nu e o chestiune de justiție, ci de iubire între Dumnezeu și oameni.” (Pe. Dumitru Stăniloaie) Darul tău oferit Maicii Domnului poate deveni o minune pentru cineva. Maica Domnului poate trimite dintr-odată toată bogăția lumii, dar ne oferă și nouă posibilitatea ca dăruind să câștigăm înmiit.
În mun. Ungheni se construiește unica catedrală în cinstea Maicii Domnului cu hramul ,,Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni de la Hârbovăț.” Aici de asemenea se întâmplă fapte minunate, care la rândul lor vor fi povestite cu amănuntul. Maica Domnului se face prezentă prin grija Ei, Ea dăruiește putere trupească și sufletească. Ea ne este alături. Ea ne dăruiește posibilități minunate, trimite oameni, tehnică, resurse; mai îngăduie să simțim dificultatea, ca să ne învățăm a mulțumi și prețui ajutorul Ei.
,,Cel ce gândește la Dumnezeu cinstește pe orice om, află ajutor de la orice om prin voința ascunsă a lui Dumnezeu. Și cel ce apără pe cel asuprit are pe Dumnezeu de partea sa. Iar cel ce întinde brațul său spre ajutorul aproapelui primește brațul lui Dumnezeu în ajutorul său.” (Sf. Isaac Sirul)
Preot Nicolai Boian