12 rânduri împotriva mândriei 

Dragi cititori, permiteți-mi să scriu 12 sfaturi, care se pot folosi, atunci când îți vin în minte gânduri de mîndrie, autosuficiență și trufie. Este foarte necesar să luptăm cu aceste gânduri, deoarece o asemenea stare de mîndrie, a fost cauza pierderii Raiului și a comuniunii cu Dumnezeu. Am pierdut înțelepciunea și fericirea. Respectiv și eventual, starea de smerenie, ne reface comuniunea fericită cu Dumnezeu.

1. Fii atent la gîndurile care sunt în mintea și în inima ta. I-a aminte după un succes ce gânduri te învăluie. Fii cu băgare de seamă dacă nu cumva, în acțiunile tale, ești singur: ,,Eu” am făcut, ,,eu” am reușit, ,,eu” am găsit.

Am auzit o comparație interesantă. Să luăm afirmația, ,,Eu cred în Dumnezeu!” În primele veacuri creștine, accentul cădea pe ,,Dumnezeu”. În următoarele vremuri accentul cădea pe ,,cred”, iar astăzi, spre întristare, accentul se pune pe ,,eu”.

I-a aminte dacă nu ai gânduri de răzbunare, deznădejde, invidie, frică, judecată și stăpînire: ele sunt fiice ale mândriei.

2. După ce ai reușit o performanță, spune așa: ,,Cu ajutorul lui Dumnezeu am reușit! Nu am reușit singur, dar cu ajutorul lui Dumnezeu!” ,,Nihil sine Deo!”

3. După o realizare spune: ,,Nu am făcut eu mai mult, dar Dumnezeu a făcut mai multe în planul de succes!” Aportul Lui este mult mai mare decât al meu, este esențial.

4. Capul de sticlă. Închipuieți că ai un cap de sticlă. În capul tău ți se văd toate gândurile tale. Multe din ele, poate chiar majoritatea, sunt gânduri rele, pe care cumva le ții ascunse, tăinuite: ai și gânduri de mândrie, mânie, răzbunare, răutate, câteodată invidie, lăcomie, zgârcenie, lene, prostie, desfrînare, necredință. Cînd îți vine să te mândresti, adu-ți aminte de păcatele tale. Închipuie-ți că ți le știe nu doar Dumnezeu dar și oamenii. În concluzie, deci, nu ai cu ce te mîndri: că mai trebuie să aduni și să aduci pocăință.

5. Tot ce am, ce sunt, tot ce ce pot: sunt daruri de la Dumnezeu! Ele nu sunt invenții, creații proprii din nimic; ele pot fi un produs teandric, dar în mod sigur și univoc: sunt daruri de la Bunul Dumnezeu, din mila și iubirea Lui.

Toate gîndurile bune sunt daruri de la Dumnezeu. Gândurile bune, de inițiativă, soluții, sunt daruri de la Dumnezeu. Duhul Sfânt șoptește gândurile bune. Îngerul tău păzitor, către care te rogi și care mereu este lângă tine, te ajută, te păzește, te călăuzește, te îndreptează, te luminează. ,,Căci Dumnezeu este Cel ce lucrează în voi şi ca să voiţi şi ca să săvârşiţi, după a Lui bunăvoinţă” (Epistola către Filipeni 2, 13)

6. Nu te îndreptăți. Nu te crede drept din faptele tale bune. Nu-ți fă judecată dreaptă. Nu pune pe cîntar faptele tale bune cu cele rele. Numai Dumnezeu poate da definiția adevărată a Binelui.

De multe ori îți aduci aminte faptele tale bune și te prinzi la gîndul că ești mulțumit! În acest caz, persoana noastră va începe să gîndească ca fariseul din evanghelie care l-a judecat pe vameș.

7. Adu-ți aminte că nu mereu faci binele. Am pierdut multe ocazii de a face binele. Am pierdut multe ocazii de a salva, de a ajuta, de a face un bine oarecare. Asta înseamnă că, atunci cînd săvîrșesc o faptă bună, nu am dreptul să mă mândresc, că sunt sfânt, foarte bun, că sunt desăvârșit.

8. ,,Dacă vin gînduri de mîndrie, spune Sf. Teofan Zăvorâtul, înseamnă că fac faptele bune, rar sau foarte rar.” (Cartea ,,Fărâmiturile ospățului”) Cu lucrurile și obiectele cotidiene, cu care te-ai obișnuit, nu le bagi în seamă, îți par normale, dar pe cele deosebite și care se întîmplă rar, le dai o altă valoare.

9. Nu știu totdeauna de a fi un bun mulțumitor. Nu am recunoștință sinceră. Am primit mult bine în viață fără merit și dator sunt și eu de a face bine. Am primit mai mult bine decât am făcut.

10. Nu știi cît de bun cu adevărat a fost o acțiune a ta pe care o crezi ca fiind foarte bună. Omul nu s-a întors să-ți povestească, să se plîngă, să-ți ceară socoteală.

11. Nu te mîndri cu faptele tale. Nu ești unic. Sunt foarte mulți, mai buni ca tine și mai modești, de care știi sau de care nu știi. Sfîntul Paisie Aghioritul ne învață ,,să ne comparăm cu Sfinții dar nu cu păcătoșii”. (Cartea  ,,Cu durere și dragoste către omul contemporan”) Așa vom vedea că, mai avem mult de urcat scara urcușului duhovnicesc.

12. Cînd ai gînduri de mîndrie aduți aminte de nereușite iar cînd ai gînduri de tristețe și deznădejde aduți aminte de succesele tale! Păstrează calea de aur: calea de mijloc: modestia, demnitatea, credința, nădejdea, recunoștința și rugăciunea!

Dragi cititori, aceasta este listă incompletă și ea poate fi continuată de fiecare.

 

preot Nicolai Boian

 

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

You may also like...

Lasă un răspuns