Cînd te întîlnești cu răutate trebuie să o stăpînești!

Cînd te înconjoară răutatea nu te lăsa cuprins de ea. Cînd te întîlnești cu răutate trebuie să o stăpînești! Auzi minciuni despre tine, invidie, ură, dorință de răzbunare, de înjosire sau condamnare, te blestemă cineva sau îți face rău, tu trebuie să fii stăpîn pe situație. Domină răul prin indiferență, dragoste și rugăciune! Indiferența este față de rău iar dragostea și rugăciune este pentru om.

Este bine ca de îndată să înăbuși în tine gîndul care te îndeamnă să răspunzi cu aceași răutate, să te răzbuni, să provoci durere, să arăți că și tu poți spune minciuni, că și tu poți fi dur. Înlocuiește gîndurile de împotrivire cu rugăciunea lui Iisus și încetișor apăsarea nedreptății te va lăsa și te vei simți ușurat.

A răspunde la rău cu rău este o slăbiciune. A cere socoteală pentru fiecare cuvînt spus fără înțelepciune, cu tupeu, cu răutate, din invidie sau din orgoliu te va face într-o zi să te răzbuni și tu. Dar tu lasă pe seama lui Dumnezeu și a timpului.

Ascultați ce ne îndeamnă Sfîntul Apostol Pavel: „Nu plătiţi nimănui cu rău pentru rău. Îngrijiţi-vă de cele bune în faţa tuturor oamenilor. Dacă-i cu putinţă, pe cât ţine de voi, trăiţi în pace cu toţi oamenii. Nu vă răzbunaţi singuri, iubiţilor, ci daţi-i loc mâniei grăite de Domnul, căci scris este: A Mea este răzbunarea; Eu voi răsplăti. Dimpotrivă, dacă duşmanul tău e flămând, dă-i să mănânce; dacă-i e sete, dă-i să bea; căci făcând aceasta, cărbuni de foc vei grămădi pe capul lui. Nu te lăsa biruit de rău, ci răul cu binele biruieşte-l.” (Romani, 12 17-21)

Omul se manifestă, văzut, cu răutatea care o are undeva în adîncul inimii, nevăzut. De acolo ies cuvinte de ocară, minciuni, clevetiri, ură, ucidere, răzbunare. „Răul orbind mintea omenească, dar deschizând larg simţirea, l-a înstrăinat pe om cu totul de cunoştinţa de Dumnezeu şi l-a umplut de cunoştinţa pătimaşă a lucrurilor ce cad sub simţuri.” Ne spune Sf. Maxim Mărturisitorul. Astfel, omul uitînd că Dumnezeu-Adevărul stă nevăzut de față, sloboade cugetele firii omenești, înclinate de a nu asculta de Domnul!

Dragi cititori, cu toată dorința, ,,feriți-vă de rău, căutați pacea și o urmați pe ea”! (Psalm 33,  11) Luați aminte ce promisiune ne dă Bunul Dumnezeu: ,,Fericiți iubitorii de pace că aceia fii lui Dumnezeu se vor chema!” (Fericirea a șaptea)

Preot Boian Nicolai

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

You may also like...

Lasă un răspuns