De ce ne este dificil să ținem post? Deoarece ne lipsește hotărârea și ne târguim cu gândurile

O parte din creștini, obișnuiesc să respecte postul de alimente doar o anumită perioadă de timp. În special în postul patruzecimii, oamenii își fac rînduială a ține post o săptămână. Dincolo de slabă credință, acest gest nu are gândire duhovnicească sănătoasă. În acest caz, am putea spune cu părere de rău, că  credincioșii țin post și acestea dintr-o obișnuință, tradiție sau bifare. Asemenea și luarea Sfintei Împărtășanii. Postul adevărat ar fi o consecință firească a sufletului care îl iubește puternic pe Dumnezeu.

Mai este o cauză din care oamenii țin postul mai puțin decât este necesar. Omul din start își spune, ,,voi respecta postul doar o săptămână”. El dintru început se limitează. Îi lipsește hotărârea. Diavolul este cel care aduce omului intenția de a se târgui cu păcatul. Dacă omul și-ar stabili din start obiective corecte și depline, sigur ar reuși. Hotărârea este punct forte al succesului. Dumnezeu ajută celui care dorește să facă bine. Și în același timp, diavolul ispitește omul, de la geneza lui, cu târguiala plină de minciuni. Speculația legată de păcat, aduce pierderea luptei cu cel rău. Demonii au experiențe de mii de ani și mulțime de oameni, astfel încât ei sunt capabili să te aducă să cazi.

Gândul răuvoitor trebuie omorât din fașă. ,,Dorințele rele, trebuie zdrobite îndată de la apariția lor, de piatra Hristos”, spune Fericitul Augustin. Psalmul 136, cu multiplele sale tâlcuiri, ne vorbește despre acest fapt.

Credința adevărată aduce motivare. Ea dăruiește putere pentru a ați îndeplini scopul. Necredința naște indiferență, nepăsare, lene, neseriozitate. O parte din creștini nu-și i-au viața duhovnicească în serios: să postească cu adevărat, să se pregătească intens de Sfînta Liturghie, de Sfânta Euharistie, de Sfînta Spovedanie. Pe măsura pregătirii vom avea și rezultatele.

Să ne străduim dragilor să ne pregătim de sfintele Taine. Ne vom minuna cum Dumnezeu lucrează în noi. Ne vom bucura de osteneală și vom simți sete să fim mai aproape de Dumnezeu.

preot Nicolai Boian

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

You may also like...

Lasă un răspuns