Cunosc oameni mici, dar care poartă greutăți mari

Sunt oameni fricoși, dar încurajează. Sunt oameni slabi, dar poartă greutăți mari. Sunt oameni păcătoși, dar merg pe calea pocăinței și a sfințeniei și învață și pe alții sfatul cel bun. Știu oameni mici, plăpânzi, firavi, dar poartă dificultăți mari în viață. Ei știu să țină piept la numeroase și diferite tragedii, întâmplări, fără a-și pierde cumpătul sau nădejdea. Cunosc oameni mici, neînsemnați în societate, dar care pot oferi cuvinte de mângâiere, încurajare, pentru orice suflet.

Suferința face sufletul puternic. Sufletul care iubește suferă, iar suferința din iubire călește. Aceasta iubire atinge culmi și ajunge la nepătimire, adică omul să iubescă fără așteptări. Este fericit fără motiv pământesc. Atunci, sufletul începe a cunoaște din dragostea adevărată. Aceasta vine doar din izvorul dumnezeiesc. Dar toate acestea se fac cu multă durere, răbdare, muncă, încredere în Dumnezeu-Atoatevăzător. ,,După furtunile sufletului, ca și după cele ale naturii, învie flori pe care le credeam moarte”. (Nicolae Iorga) Dragostea, credința și bucuria curg din rugăciune. Rugăciunea este primăvara sufletului. Sufletul găsește toată puterea și poate să reînvie doar prin rugăciune curată și smerită.

La bunăvoința noastră față de oameni, la bunătatea, răbdarea și jertfa noastră, care are la bază dragostea binevoitoare, pentru bunasporire și desăvârșirea sufletească a noastră și pentru binele sotereologic al aproapelui, mai este nevoie de Harul lui Dumnezeu. Fără El nu este posibilă cunoașterea teologică, a lui Dumnezeu, necesară pentru fiecare om. Dumnezeu nu se descoperă în cunoștințe teologice, dar în împlinirea poruncilor Lui. Să facem tot binele cu gândul la Dumnezeu. Suntem buni? Să o facem pentru Dumnezeu. Suntem răbdători? Să ne gândim la Hristos! Suntem milostivi? Să ne gândim că doar împlinim Evanghelia! Reușim ceva? Suntem recunoscători Domnului! Suntem slabi? Ne întărim prin rugăciune! ,,Purtați sarcinile unii altora și așa veți împlini Legea lui Hristos”. (Galateni 6,2)

Preot Nicolai Boian

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

You may also like...

Lasă un răspuns