Tot greul îl duce Hristos; nu noi

Toată dificultatea și greutatea o duce Iisus Hristos. Suferințe pe nedreptate; răbdare fără de păcat fiind; judecată fără vină; răstignire pe Cruce pentru că a vindecat; moarte fără a fi greșit! Iar noi, păcătoșii și egoiștii ne plângem la primul necaz, la prima cerere, la prima nedreptate și prima obidă.

Să învățăm a răbda ca și Iisus Hristos. Durerile noastre să le vărsăm în rugăciune și să avem încredere în El. Unde nu știm noi: știe Domnul. Vede Dumnezeu! ,,Prin suferință, omul vede bucuria și nădejdea, ca și biruința lui Hristos, care a izvorât din durerea patimilor și a crucii.” (Părintele Efrem Filoteitul)

Hristos duce suferința lumii. ,,Fiul lui Dumnezeu știe ce înseamnă să strigi: „Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, de ce M-ai părăsit?” și să primești drept răspuns doar tăcere. Cel Nevinovat a luat asupra Sa păcatele lumii. Nu a făcut nimic pentru a merita răstignirea sau osândirea din partea celorlalți. Și totuși… El a pătimit pentru libertatea și vindecarea noastră.” (Jonathan Jackson)

Orice păcat al nostru este o săgeată slobozită în Dragostea lui Dumnezeu. „Când păcătuim, Îl răstignim pe Hristos pentru a doua oară”, spunea părintele Dionisie Ignat de la Colciu. Cu toate acestea: Hristos ne rabdă. Hristos ne iartă. Hristos se îndură de noi. Hristos se milostivește spre noi. Hristos nu pomenște răul nostru de ieri dacă l-am spovedit. Hristos ne primește plini de răni, bube și spurcăciuni: El ne curățește de aceastea și păcatele noastre se pierd în oceanul infinit al dragostei dumnezeiești.

Tot greul lumii acestea Îl duce Dumnezeu: nu noi. Noi suntem robii Domnului și toate să le lăsăm în grija Lui. Mai puțină cârtire; mai puțină necredință; fără răzbunare; mai multă rugăciune; mai multă milostenie; mai multe virtuți.

Preot Nicolai Boian

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

You may also like...

Lasă un răspuns