Suferința trebuie să ne trezească la viață sănătoasă: în primul rînd sufletește

Cine nu a văzut oameni care sunt în suferințe de ani de zile, sau în suferințe grave, acesta nu-și poate pleca inima spre umilință. Nu poate porni inima spre rugăciune și astfel nu poate să-L vadă pe Dumnezeu.

Mergeți fraților și vizitați un bolnav de cancer la pat. Vizitați o mamă care îngrijește fiica de 25 de ani paralizată. Dăruiți o mângâiere unui copil rămas fără părinți. Atunci vă veți vedea prețul Vieții și al posibilității. Atunci probabil ați revedea lucrurile altfel.

Cînd tu ești sănătos, ai picioare, ai mâini, ai serviciu, ai pîine pe masă și vezi o asemenea răbdare, ți se frînge inima. Cînd vezi Cruci grele ale oamenilor, pe care ei le duc cu demnitate, mulțumire și bucurie, te descoperi cât de gol ești de putere sufletească. În acest caz trebuie să tăiem tot dreptul de la noi de a fi depresivi, iritați, nemulțumitori, leneși și trândavi.

Cîteodată mi se pare că Dumnezeu nu trimite oameni pe pământ, dar ,,îngeri între oameni”, ca prin tăria lor în suferințe, să vadă toți modul de gândire sănătos sufletește și să se trezească la Viață! Oameni cu suferințe cumplite, dar care mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot ce se întâmplă în viață: asta arată un suflet de diamant; un soare care strălucește societatea; un învățător care ne oferă lecții cu prețul vieții lor.

Pe unii ,,îngeri între oameni” îi cunoaștem, pe alții nu. Pe alții din auzite. Dar dacă vom analiza cu atenție viața, vom observa o deosebită înțelepciune profundă a inteligenței dumnezeiești, care prin multe moduri cheamă societatea desfrînată, bețivă, necredincioasă, destrăbălată și violentă, la schimbarea vieții, spre binele desăvârșit. Dumnezeu ne cheamă de a face milostenie, de a ierta din inimă, da a cere iertare pentru greșeli, de a ne opri din păcate, de a aduce pocăință.

Dumnezeu ne trimite semne atît în viața personală cît și prin oamenii pe care ajungem să îi cunoaștem: pentru ca să ne trezim la o viață corectă: față de noi înșine, față de ceilalți și față de Dumnezeu. Dumnezeu ne vorbește în primul rînd prin Biserică, prin slujitorii Ei, dar și prin alte persoane.

Dragilor, să nu așteptăm ca necazul să ne trezească, sau primejdia, sau boala, sau tragedia. Dar să ne punem gând bun de a ne apropia de Dumnezeu. Astăzi. Acum.

Preot Nicolai Boian

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

You may also like...

Lasă un răspuns