Smerenia este încrederea oferită omului care se poate schimba spre bine

Încrederea este o minune a credinței creștine. E un lucru de taină. Te vorbește cineva pe ascuns și știindu-l de prieten, ai încredere că îți dorește binele și nu te vorbește de rău. Chiar și în fața celui care ți-a greșit, te smerești și nu te răzbuni. Într-un fel, îi oferi încredere că se va schimba. În acest context, pr. Alexandru Shemnam, zicea că ,,smerenia creștină oferă omului o altă valoare și îl ridică la o înaltă apreciere pe cel de lîngă tine, chiar pe cel care ți-a greșit. Smerenia nu înrobește omul, dar îi oferă valoare.” 

Actul de răbdare, există atât timp cât este dragoste și smerenie. Tot în acest timp, nu va exista răzbunarea, ținerea de minte a răului. Un creștin adevărat, se va ruga pentru cel care l-a întristat și nu va căuta să se bucure de necazul lui sau să îi întoarcă răul în vreun fel. 

Încredere pot oferi doar oamenii care au frică de Dumnezeu. Asta deoarece, atunci când toate motivațiile pământești dispar: câștig de bani, slavă, laudă; atunci când dispar martorii: rămân doar Dumnezeu și frica de a nu încălca Voia Lui. Așadar, creștinii sunt prin excelență oameni de încredere, voitori de bine, iertători. Ei nu răzbună, nu-și caută dreptatea, nu-și alină orgoliul, nu-și hrănesc egoismul.

Omul smerit pune pe primul plan binele celuilalt. Și aici ar fi bine să dăm o explicație importantă. Pentru ce toate acestea? Pentru că Dumnezeu dăruiește pentru faptele smerite Harul Său. Pentru smerenie, pentru iertare, pentru răbdare, pentru dragoste, Dumnezeu dăruiește Harul Său. Rugăciunea face minuni.

Pe un om îl transformă în bun, doar Harul dumnezeiesc. Iar noi, căutăm să facem aceste fapte, prin care și pentru care, Domnul să-și reverse Mila sa Cea făcătoare de viață, peste noi și peste cei pentru care ne rugăm. De ce ar trebui să ne smerim în fața altora? Deoarece așa a făcut și Domnul nostru Iisus Hristos. Dumnezeu ne-a arătat că omul este o creatură importantă pentru El. Și noi, dacă dăruim oamenilor bunătate, iubire creștină, răbdare, iertare, rugăciune, urmăm calea Crucii lui Hristos, spre Înviere împreună cu El! Smerenia este floarea călcată în picioare care dăruiește parfum!

Noi nu știm a ne smeri. Noi cădem pradă deznădejdii. Umilința noastră caută profit. Smerenia noastră caută îndreptățire. Să ne rugăm lui Dumnezeu să ne dăruiască acest mare dar, darul lui Hristos – smerenia!

Preot Nicolai Boian

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

You may also like...

Lasă un răspuns