Sfîntul Iosif, logodnicul pururea Fecioarei Maria – chip al dreptății sfinte

Astăzi sărbătorim pe Sfîntul și Dreptul Iosif, logodnicul pururea Fecioarei Maria, Născătoarea pruncului Iisus, Om deplin și Dumnezeu adevărat în același timp.
Sfîntul Iosif, plecat deja spre bătrînețe, a fost orînduit de pronia dumnezeiască ca să fie alături de Fecioara Maria ca un însoțitor și ajutor.
Dragi cititori, Maria era logodită cu Iosif. În ochii lumii, această logodnă era văzută ca o introducere în viaţa unui cuplu căsătorit; dar în ochii Mariei şi ai lui Iosif nu era acelaşi lucru. Cerută cu lacrimi de la Dumnezeu, Fecioara Maria a fost făgăduită lui Dumnezeu prin jurământul părinţilor săi. Ne spune Sfîntul Nicolai Velimirovici că ,,Maria a fost logodită cu Iosif nu ca să vieţuiască în căsătorie cu el, ci pentru a scăpa de căsătorie.”

,,Iosif, logodnicul ei, drept fiind şi nevrând s-o vădească, a voit s-o lase în ascuns”. Vedem aici că el a fost în ascultare de legea lui Dumnezeu. Şi el a fost smerit înaintea lui Dumnezeu. “Nu te face drept”, atenţionează înţeleptul Solomon (Sirah 7:5). Cu alte cuvinte, continuă Sfîntul Nicolai: nu sili la prea multă dreptate pe cei care păcătuiesc. Ci caută să simţi slăbiciunea ta şi propriile tale păcate şi sârguieşte-te cu milostivire să uşurezi judecarea păcătoşilor. Insuflat cu acest duh, Iosif nu a vrut să o vădească pe Fecioara Maria spre judecată pentru presupusul păcat: ,,şi nevrând s-o vădească, a voit s-o lase în ascuns”.
Firesc a fost să fie pus pe gînduri la vederea Logodnicei lui, însărcinată, el neîmpreunîndu-se cu Ea, dar cu dreptate sfîntă a ales să-i păstreze cinstea întreagă sau cel puțin să nu fie el cel care va face cunoscută fapta. Acest plan al său ne arată ce fel de om era Iosif, chip de dreptate şi milostivire desăvârşită, cum putea să ne arate vechea Lege. La el totul era simplu şi lămurit, aşa cum putea fi în sufletul unui om cu frică de Dumnezeu.
Asemenea, e bine să știm dragi creștini, că Dumnezeu vine în ajutor fiecărui dintre noi, care ne punem gînd bun, nefiind după dreptatea omenească dar după dreptate sfîntă care include smerenie, jertfă, ascultare de Dumnezeu, credință și dragoste.
 
 
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

You may also like...

Lasă un răspuns