Să vezi în omul de lângă tine: sufletul lui!

Străduiește-te să vezi în omul de lîngă tine sufletul lui, și nu trupul! E o lecție simplă dar foarte importantă, primordială! Sufetul nu poate fi urât, bătrân; poate fi doar bolnav, în suferință. Pentru ca sufletul tău să simtă mângâiere și împlinire, e necesar să te împărtășești din durerea și bucuria oamenilor! Trebuie să ajuți pe cel de lîngă ca pe un frate al tău, care are același suflet ca și tine. Și cel mai important: să nu uităm că ne vom prezenta cu toții, doar cu sufletele, în fața Dreptului Dumnezeu! Și asta va trebui să o facem cu suflet neîntinat și cu conștiința curată.

Pe omul bun îl apasă conștiința, iar pe cel rău îl apasă păcatul! Conștiința te îndreaptă; păcatul te asuprește! Îndreptarea, îți aduce iertarea de păcate, pe când nepocăința te condamnă la suferință! Conștiința e judecător nemituit și martor neminciunos.

Nu trebuie să te identifici cu haina pe care o porți, nici tu, nici pe persoana de alături: pune accent pe haina sufletului. Nu trebuie să te identifici cu mașina pe care o ai: gândeste-te încotro te îndrepți cu inima. Nu-ți găsi plăcerea în mîncare dulce, dar în milostenia către cel de lîngă tine. Nu ești haina care o porți; nu ești mașină care o ai; nu ești mâncarea care o consumi, nu ești banii care îi ai! Ești bunătatea, credința și iubirea sufletului tău! Măsura acestora din urmă e măsura ta!

Atunci când omul vede sufletul și nu trupul, nu-l judecă după haină, bogăție, nu judecă pe cei cu tatuaje, bețivi, fără adăpost; ajută cu drag pe cei invalizi, cu sindromul daun, pe cei cu corpul schimonosit, lipsit; pe cei bolnavi, posedați, săraci, bătrâni, străini, necunoscuți, neputincioși, nepocăiți, chiar și pe criminali! Asta se face doar cu ajutorul Domnului Iisus Hristos! El dă harul, dragostea și puterea! A noastră e intenția, lucrarea, a Domnului e totul! Fără a vedea sufletul omului prioritar, nu-l vom putea ajuta niciodată! Omul care vede în alt om sufletul lui, e pe calea de a-L vedea pe Hristos! Și Hristos dăruiește bucurie pentru ambii!

preot Nicolai Boian

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

You may also like...

Lasă un răspuns