Rugăciunea soților unul pentru altul este cel mai frumos dar ce poate fi oferit în fiecare zi!

Rugăciunea în familie este cimentul bunăstării. Cînd soții se roagă unul pentru altul, atunci pasiunea se transformă în dragoste și iubirea adevărată dă roade extraordinar de frumoase. Dragoste fără Dumnezeu nu există, deoarece ,,Dumnezeu este Dragoste!” (Sf. Ioan Teologul) Într-o relație interumană, fără Dumnezeu, suntem doar atrași de anumite criterii care ne convin, dar cînd în mijlocul familiei este Dumnezeu, atunci relația între soți nu este una bazată pe atracție fizică sau scopuri profitabile, dar crește pe simțămîntul iubirii, care dorește ca celălalt să fie fericit, să ajungă în Împărăția lui Dumnezeu. În acest fel, cînd toate sunt legate de Dumnezeu, rugăciunea pentru soț sau pentru soție devine o formă înaltă de manifestare a dragostei față de ea/el dar și față de Dumnezeu, recunoscînd cu mulțumire în persoana respectivă, dar dumnezeiesc. Atunci cînd te pui într-un astfel de raport treimic, mersul, scopul și metodele a tot lucrul, devin sfințite, devin pline de Dumnezeu, căci ,,Dumnezeu, este Cel care sfințește toate” pentru că El Sfînt este.

Închipuiți-vă un triunghi echilateral: în unghiul de sus este Dumnezeu, iar în unghiurile de jos sunt soții. Cu cît mai mult soții se vor apropia de Dumnezeu, cu atît mai mult se vor apropia între ei, iar legătura dragostei va fi suportul principal pentru viață.

Iubirea, nemijlocit, se arată prin rugăciune, deoarece ea este dialog cu Dragostea însăși. ,,Dacă îl iubești pe Dumnezeu atunci te rogi” zice Sfîntul Tihon de Zadonsk. Dacă îi iubești pe părinți, frați, prieteni, te rogi pentru ei. Dacă iubești oamenii, te rogi pentru ei, așa cum o face Biserica, și așa cum o fac și călugării, izolîndu-se de lume pentru a se ruga pentru întreaga lume. Cu atît mai mult, dacă iubești soțul/soția, atunci îi dorești tot binele și asta înseamnă că te rogi pentru el, deorece ,,Dumnezeu este Dătătorul a tot binele”! În rugăciunea pentru celălalt se arată dorirea și cerera pe care o pui în fața Domnului, ca cel pentru care te rogi, să primească pace, sănătate, bucurie și toate bunătățile dorite și de folos. 

Ți se pare că punctul cel mai înalt al dragostei este cînd ai întemeiat familia, cînd te-ai căsătorit? Dar să știi că abia de atunci, de cînd ai întemeiat familia, iubirea începe a crește în înțelesul ei deplin. Familia devine garanția că te iubește cu adevărat, deoarece te-a ales pe tine, dar aceasta este un început. Cu fiecare zi, trebuie să simți că o iubești mai mult pe soția ta. Cu fiecare copil care se naște în familie, trebuie să crească noi aripi ale iubirii. De fiecare dată cînd spui te iubesc, trebuie să o faci cu mai mare încredere și certitudine. Asta e dragostea! Ea nu are capăt, limită, sfîrșit! ,,Dragostea nu cade niciodată!” Dragostea nu acceptă vacanțe, pauze, încercări, variante. Dragostea este curată, pură, deplină; dragostea este bucurie, fericire. 

Familia ta este unică, incomparabilă și irepetabilă. Toate familiile pot găsi eventuale motive de ceartă și nemulțumire. Nimeni nu este perfect. Dar trebuie să învățăm a răbda, a respecta, a ierta. Soții trebuie să se roage lui Dumnezeu ca familia să fie păzită de ispitele care ar putea distruge comuniunea și dragostea: ura, mînia, neiertarea, infidelitatea, mîndria, desfrînarea, cearta, învinuirea, ținerea de minte a răului. Omul este neputincios și fără Dumnezeu nu reușește să fie păzit de răutăți, el nu poate să iubească cu adevărat și nici nu știe cum, iar diavolul, umbă răcnind nevăzut, ca să atace ceea ce Dumnezeu a binecuvîntat: familia și permanent va ataca virtuțile care păstrează comuniunea cu Dumnezeu: dragostea, evlavia, credința, mulțumirea, nădejdea, pacea, buna cuviință, nașterea de copii, împlinirea Legii divine, milostenia și numaidecît rugăciunea.

Cel rău știe că prin rugăciune se alungă tot păcatul, neputința, boala, sărăcia, beția, cearta, uciderea, curvia, sterpiciunea, vrajba, dușmănia, ura, neînțelepciunea și el va căuta totdeauna să despartă omul de rugăciune, să-l ține pe om în necunoștință față de Dumnezeu. Diavolul îi face pe soți să amîne rugăciunea, apoi să uite de ea, apoi îi face să se întrebe: ,,Pentru ce eu trebuie să mă rog?”,, Pentru ce să merg la Biserică?”

Dragi cititori, rugăciunea în familie este un dar pe care îl puteți face fiecare unul altuia în fiecare zi. Spunei soțului cînd vine de la serviciu, ,,Bine ai venit dragă! Astăzi m-am rugat pentru tine!” Spune-ți soției cînd ieșiți Duminica de la Biserică: ,,Astăzi iubită soție m-am rugat mult pentru tine ca Domnul să te păzească și să te țină alături de mine, mulți ani sănătoși, împlinindu-ți toate rugăciunile și ajutîndu-te în toate grijile materne!” Nu este posibil ca în urma rugăciunii să nu se întîmple nimic bun! Unde vine Dumnezeu, vine bucuria, vindecarea, pacea și împlinirea!

Rugați-vă unul pentru altul și așa vă veți înțelege reciproc, Dumnezeu va fi cu voi iar răul vă va ocoli, lovindu-se de zidul nesurpat și neîntrerupt, al rugăciunii voastre iubitoare, înălțată  către Dumnezeu!

preot Nicolai Boian

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

You may also like...

Lasă un răspuns