Problema numărul unu al tristeții și dezamăgirii

Fiecare om își creează sau acceptă o realitate în interiorul și în jurul său. În sinea sa atmosfera e făcută de gînduri, raportate la personalitate și societate, la trecut, prezent și viitor.

Există o categorie de gînduri dominante care pun amprenta pe întreaga viața: ele sunt legate de așteptări! Așteptarea este un motor ascuns ce mișcă gîndurile și faptele noastre de zi cu zi, care ne creează stările și confortul sufletesc. Este bine să avem anumite așteptări, ca rezultate a unei munci sau acțiuni, dar luînd în considerare falsitatea și efemerul ce ne înconjoară, egoismul nostru și al celorlalți, așteptarea, care devine neîndeplinită, ni se face pricină de tristețe, deznădejde, descurajarare și slăbire a duhului.

Per general, majoritatea din problemele oamenilor, ca consecință, sunt legate de așteptare: nu așteptăm pîna la vremea potrivită sau așteptăm prea mult și devine prea târziu, sau așteptările nu se împlinesc.

Așteptăm prea mult și pierdem ocaziile bune sau ne grăbim și pierdem fecioria înainte de vreme. Avem așteptări de la soție, de la copii, credem că îi stăpînim: copiii sunt ai noștri, soția ne aparține în totalitate. Avem așteptări la serviciu, de la prieteni, de la vecini, de la angajați sau de la șefi, în piață sau în rutieră, credem că ne sunt datori. Și atunci cînd aceste așteptări nu se împlinesc, omul se dezamăgește. Cu cît așteptarea este mai mare cu atît dezamăgirea poate fi mai mare!

Poți aștepta un zîmbet sau o medalie, un cuvînt, o felicitare sau o binecuvîntare, un ideal sau o împlinire, o recunoștință sau măcar același răspuns, dar cel mai bine este să nu aștepți de la nimeni, nimic. Încearcă singur și adu-ți bucurie în sufletul tău.

Nu spun că oamenii sunt răi, incapabili, reci și nu ar oferi un zîmbet sau o floare, nu zic că îți este cineva dator, datori suntem noi în toate cu dragoste, dar vă îndemn ca, izvorul bucuriei să fie în inima Dvs nu în altceva exterior. Să nu depindă bucuria noastră de comportamentul și manifestarea celorlalți față de noi!

Așteptați numai ceea ce se împlinește cu adevărat: suntem acoperiți în fiecare clipă, de nemărginita dragoste a lui Dumnezeu, pentru fiecare dintre noi!

Preot Boian Nicolai

Priviți un om care nu a așteptat nimic de la nimeni, dar a oferit în dar tot ce a avut: zeci de mii de euro strînși cu trudă și o inimă rugătoare pentru întreaga lume! Este Diadia Dobre, contemporan cu noi!

 

 

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

You may also like...

Lasă un răspuns