Povețe și rugăciuni înainte de examene !

examenÎn contextul că  examenele sunt momente foarte importante pentru toti elevii deoarece au o înrâurire deosebita asupra viitorului acestora, vom prezenta unele sfaturi pe care părinții duhovnicesti, oameni foarte luminați și care au primit ajutor de la Dumnezeu,  le dau celor care se afla în fața susținerii unui examen.

 În primul rând trebuie să se spovedească înainte de începerea examenelor, iar dacă primește dezlegare de la duhovnic să se și împărtășească. De asemenea, este bine să aibă pomelnice la mânăstiri sau biserici unde se face zilnic slujbă pentru a se aduce înaintea lui Dumnezeu rugăciuni pentru ajutorul lui.

Astfel, Părintele Lavrentie de la Mănăstirea Frasinei, și foarte mulți alți preoți și îndrumători duhovnicești, sfătuiesc că cel care are examen să citească înainte de acesta, zilnic, Paraclisul Maicii Domnului, iar în timpul examenului, dacă este posibil, să-l citească altcineva pentru el. Dacă nu este posibil zilnic, măcar mai des și cu mare evlavie.

Părintele Paisie Aghioritul spunea că există numeroși elevi care, deși ar putea să facă față cu ușurință examenelor, își creează ei înșiși din pricină fricii o stare de panică și din această cauza riscă să întâmpine un eșec. Pentru aceștia soluția este să-și pună nădejdea în ajutorul lui Dumnezeu și să se smerească cerând și rugăciunile altora: „Daca ei ar spune cu smerenie: «Rugati-va pentru mine că să merg bine la examen, pentru că singur nu cred că o să reușesc, dar cu rugăciunile voastre voi incerca», atunci, prin faptul că se smeresc, vor primi și harul lui Dumnezeu și iluminarea dumnezeiască.

Pe lângă această, înainte de a începe examenele să se roage Sfântului lor ocrotitor, iar acela îi va ajută potrivit cu credința și evlavia pe care o au”.

Sfântul ocrotitor este cel al cărui nume îl poartă persoană respectivă. Dacă este un sfânt care are Acatist, este de foarte mare ajutor citirea acestuia.  Dacă elevul nu are Acatistul Sfântului respectiv, se poate repetă de mai multe ori o rugăciune scurtă de felul următor: „Sfinte (numele Sfântului ocrotitor), roagă-te lui Dumnezeu pentru mine păcătosul (sau păcătoasă)” sau „Sfinte (numele Sfântului ocrotitor), roagă-te lui Dumnezeu să mă ajute la acest examen” sau „Roaga-te lui Dumnezeu pentru mine, Sfinte (numele Sfântului ocrotitor), căci eu cu osârdie alerg către ține, cel grabnic ajutător și rugător înaintea lui Dumnezeu pentru sufletul meu.” Aceste rugăciuni scurte se pot alcătui de fiecare după cum simte că se potrivește mai bine sufletului sau. Dacă elevul nu are nume de sfânt, poate citi Paraclisul Maicii Domnului sau un acatist al Maicii Domnului.

De mare ajutor pentru lumînarea minții și reușită la examene este și „Acatistul Prea Sfântului și de Viață Făcătorului Duh, Dumnezeul nostru” care este Lumină și Viață. Unii copii sau chiar oameni mături nu au nici memorie bună, nici coerentă în gândire și prin această întâmpina multe greutăți în viață. Aceste defecte pot fi determinate de lipsă prezenței Duhului Sfânt în sufletul persoanei respective, lipsă născută din cauza neîmpărtășirii acesteia cu Tainele Bisericii. Sf. Serafim de Sarov a arătat că dobândirea Duhului Sfânt este însuși cel mai profund sens al vieții, căci a dobândi Duhul Sfânt înseamnă a dobândi totul, înseamnă împlinirea umanului, desăvârșirea.
Duhul Sfânt este Cel Care ne da toată înțelepciunea și lumînarea desăvârșită a minții noastre, de aceea este bine că cel care învață pentru examene să citească în fiecare zi acest acatist. De asemenea pot să-l citească și cei din familia sa, precum și cei apropiați ai săi.

Acatistul Duhului Sfânt poate fi însă citit nu numai pentru ajutor la examene, ci în orice moment al vieții, căci viața este un urcuș continuu spre desăvârșire, iar Cel Care ne sfintește și ne luminează în toate deciziile este Duhul Sfânt.

În încheierea acestui scurt îndrumar pentru reușită la examene trebuie precizat faptul că toate rugăciunile despre care am vorbit nu înlocuiesc efortul personal de a învăța al elevului, nici nu reprezinta vre-o „rețetă miraculoasă a succesului”.

Prin ele însa cerem ajutorul Mult Milostivului Dumnezeu și dacă ne rugăm cu credință și nădejde vom primi negreșit acest ajutor si împlinirea cererilor noastre. Dumnezeu poate dau o ușurare, o luminare sau o aducere aminte a informașiei. Dumnezeu  este cel care a zis: „Cereți și vi se va da, căutați și veți afla, bateți și vi se va deschide; căci oricine cere va primi, cel care caută va afla și celui care bate i se va deschide”. 

Dorim la toți liniște sufletească, concentrare, succese, și fiți siguri că acest examen nu este cel mai greu lucru din viața Dvs.

,,Fie vouă după credința voastră și după marea milă a lui Dumnezeu!”

************************************************************************************************************

Rugăciuni

Împărate ceresc, Mîngîietorule, Duhul Adevărului, Cel ce pretutindenea ești și toate le împlinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curătește pe noi de toată întinăciunea, și mîntuiește, Bunule, sufletele noastre. Amin

Rugăciune către Prea Sfântul Duh – Dumnezeu, a Părintelui Sofronie

O, Duhule Sfinte, Împărate veșnic, Dătătorule de viață nestricacioasă, în nesfârșita Ta milostivire pogoară-Ți privirea asupra beteșugurilor firii noastre, luminează-ne și sfintește-ne. Lumina cunoștinței Tale străluceasca în inimile noastre cele întunecate. Și în vasele de lut ale firii noastre, arată puterea Ta cea nebiruită. Amin

Acatistul Preasfântului și de viață Făcătorului Duh

Acest Acatist al Sfântului Duh este foarte folositor tuturor celor care caută darurile Duhului Sfânt: înțelepciunea, înțelegerea, dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credința, blândețea, înfrânarea, curăția.

    Paraclisul Maicii Domnului

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

You may also like...

Lasă un răspuns