Gîndul de Duminică: Ce voi răspunde chemării la nuntă?

duminica_a_xiv-a_dupa_rusalii_-_pilda_nuntii_fiului_de_imparat_3

,,Iar intrând împăratul ca să privească pe oaspeţi, a văzut acolo un om care nu era îmbrăcat în haină de nuntă, Şi i-a zis: Prietene, cum ai intrat aici fără haină de nuntă? El însă a tăcut. Atunci împăratul a zis slugilor: Legaţi-l de picioare şi de mâini şi aruncaţi-l în întunericul cel mai din afară.” (Matei cap. 22)

O biserică la margine de drum, în centrul orașului sau în inima satului, dangătul de clopote, un preot îmbrăcat în veșminte preoțești, o Cruce ca o lumină la o intersecție, toate sunt glasul lui Dumnezeu-Împăratul care a pregătit Cina cea preafrumoasă, și așteaptă oaspeții poftiți !

Ieșînd Preotul cu Sfînta Împărtășanie la Sfînta Liturghie, zice ,,Cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste, apropiați-vă !” Mulți nu se apropie cu argumentul [Azi] Nu suntem pregătiți ! ,,Prietene, Va întreba Mirele retoric, cu glas dulce și mîngîietor, de ce nu ești pregătit?” ,,Prietene, Va zice aratind cît de drag îi este orice om, orice ființă omenească:

,,Ai văzut, ai auzit glasul Bisericii, va continua Împăratul,  ai simțit îndemnul conștiinței de a face binele și de a te feri de răutate, minciună și vicleșug, de mîndrie, de mîinie și de judecată? Ai avut șanse să îmbraci un copil orfan, să respecți părinții, să ajuți bătrînii, să oferi un sfat bun, să fii ascultător de părinți, de profesori, să fii credncios … Ai primit la Botez haină de nuntă, frumoasă, albă, curată! Murdărindu-se cu păcate și greșeli, nu ai curățat-o, de fiecare dată cînd te-am chemat la Taina Spovedaniei, pentru a argumenta, pentru a cere și a primi iertare de lucrurile rele! Aici la nuntă intră oamenii numai curați! Am pregătit foarte bine, desăvîrșit, perfect, această Cină sfîntă, și am anunțat odată cu invitația că numai cei care vor fi gata de nuntă vor intra în bucuria Mirelui! Argumentele tale acum nu au nici o valoare, deoarece ele sunt bazate pe lene, indiferență, ignoranță, minciună și ură! Locul acestora, neiubitori de a da cinste lui Dumnezeu-Mirele, este departe de cămara nunții, departe de Lumină, acolo unde este întuneric !”

Dragi cititori, ,,Dumnezeu aşa de mult a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică” (Evanghelia după Ioan, 3, 16), „Ochii Domnului sunt mai luminoși decât soarele, mai curați decât zorile. Au privit-o pe desfrânata și au curățit-o. L-au privit pe vameș și l-au facut apostol. L-au privit pe Petru și l-au facut să plângă. Au privit atâtea inimi și le-au sfințit.” ne spune Sfantul Teofan Zăvorâtul. Așadar Sfînta Împărtășanie ne poate schimba, vindeca, întări, bucura și ajuta.

Să ne ,,logodim sufletul cu Biserica” după cuvintele Sfîntului Nicolae Velimirovici, să răspundem chemării la Masa Împăratului, pregătiți fiind, ca să nu fim izgoniți, nevînd răspuns la întrebarea: ,,Prietene, tu de ce nu ai haină de nuntă ?”

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

You may also like...

Lasă un răspuns