Omul ca ființă rațională nu poate fără Taina Pocăinței

Taina Spovedaniei este posibilitatea împăcării omului cu Dumnezeu în modul cel mai simplu: tu îi arăți Domnului că îți pare rău de păcatele tale spunându-le în mod concret, iar Dumnezeu, Milostiv și iubitor de oameni ți le iartă și vindecă rănile provocate de ele. E ușor, Dumnezeu îți cunoaște deja păcatele, iar tu ai nevoie doar de curaj. Omul, ca ființă cugetătoare, are o necesitate vitală, de o anumită formă de a-și manifesta pocăința pentru greșeli și aceasta este Taina Spovedaniei. Iisus Hristos în dragostea Sa față de oameni și înțelepciunea Sa, a rânduit ca oamenii să se mărturisească la preoți, iar pentru preoți a rânduit formulă dumnezeiască care are putere în cer și pe pământ.

Taină în Biserica noastră înseamnă că se unesc cele de la vedere cu cele nevăzute. Dacă ați vedea cu ochii sufletului ce se întâmplă în tot tabloul spovedaniei, v-ați schimba total  atitudinea față de ea.

Taina Spovedaniei este instituită de Însuși Domnul nostru Iisus Hristos. Această Taină a fost mai întâi făgăduită de Mântuitorul Apostolilor Săi: „Oricâte veţi lega pe pământ vor fi legate şi în Cer, şi oricâte veţi dezlega pe pământ vor fi dezlegate şi în Cer” (Matei 18, 18), iar după Învierea Sa a fost instituită ca Taină, când a zis „Luaţi Duh Sfânt, cărora le veţi ierta păcatele se vor ierta lor; şi cărora le veţi ține vor fi ţinute” (Ioan 20, 22-23), iar prin fidelitatea acordată continuității apostolice toți preoți au acest Har.

Un lucru util și foarte important este să reținem că, atunci când mergi la Taina Sfintei spovedanii, la biserică, la preot: nu mergi doar la o persoană omenească, dar mergi la Dumnezeu. Zona de intimitate a spovedaniei nu include doar două persoane: preotul și creștinul, dar trei: preotul, creștinul și Dumnezeu.

Dacă Îl vezi pe Dumnezeu în fața ta, încrederea și comportamentul este alta. Cu toate acestea, să luăm seama să nu facem idol din preotul dohovnic, adică din persoana lui omenească, firească. Chiar dacă la spovedanie se spun cele mai tainice și intime lucruri, în față rămâne preotul ca trimis lui Dumnezeu și nu ca un oarecare om.

La Taina Spovedaniei, dincolo de descărcărea emoțională, omul primește iertare de greșeli prin Harul lui Dumnezeu, Care lucrează din mila Domnului prin preotul canonic și nedespărțit de succesiunea apostolică.

Taina Spovedaniei în Biserica Creștin Ortododxă este Taina Iertării, a Împăcării omului cu Dumnezeu, a Mângâierii și a Vindecării.

Preot Nicolai Boian

 

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

You may also like...

Lasă un răspuns