Nu fi invidios: succesul e din mâna Domnului!

Invidia ta este izvor de rău propriu

Invidia strică mai multe relații de prietenie decât trădarea. Ba mai mult, invidia devine o cauză majoră a trădării și un izvor al urii celei vătămătoare.

Se cuvine ca oamenii să nu fie invidioși și să nu ia aminte la faptele, cuvintele și gândurile care curg din invidia personală față de alții. În același timp, cu aceeași putere, să nu luăm aminte nici la cuvintele, gândurile, bârfele, ponegririle și toate acțiunile, care izvorăsc din invidia altora! Să răspundem la toate cu bunătate! Când știi că la capătul drumului te așteaptă Hristos: se merită să rabzi orice greu al vieții și să le înfrunți pe toate, doar cu bunătate!

Nu trebuie să fii invidios: până la urmă ar trebui să înțelegi că fiecare își face interesul lui. Tu, din invidia ta nu ai nici un folos. În orice context, dacă vezi că cineva ți-o ia înainte, nu fi invidios pe el și nu-l invidia: chiar dacă pare a fi sau este mai bun ca tine! Să o luăm pe bune: – ție cine nu îți permite să fii bun/mai bun, sau cel mai bun? Trebuie să ne învățăm lecția!

Dumnezeu dăruiește biruința

Pe lîngă toate aceste spuse, aș insista să rețineți acest sfat: fiecare își seamănă munca lui, capacitatea, dorința, virtutea sau patima, semințele inimii; iar rodul – ce este cel mai important – nu este meritul tău, dar în mod nemijlocit, este lucrarea lui Dumnezeu. Rodul nu e al omului, dar al Domnului!

A omului este lupta, misiunea, munca; biruința este a lui Dumnezeu!

,,La Dumnezeu toate sunt cu putință așa încât pe care El îi alege: pe aceștia îi desăvârșește” și Dumnezeu îi alege pe cei smeriți și curați inima. Nu contează dacă este gângav, scund, bătrân, sărac, fugar, străin, sterp, slab; contează să fie curat la suflet. fără răutate, mânie, invidie, mândrie, desfrânare.

Dreptul Avraam era bătrân, dar a avut fiu la bătrânețe din femeie stearpă și Dumnezeu l-a făcut Patriarh și tată a multe neamuri.

Proorocul Moise era bâlbâit, gângav, dar Dumnezeu a făcut prin el minuni foarte mari și prin el a eliberat poporul evreu din robia de 400 de ani.

Proorocul Ilie era aprins la caracter, dar prin el, Dumnezeu a închis ploaia pentru trei ani și jumătate, apoi pentru rugăciunea lui a dăruit ploaie pe pămînt.

Judecător din perioda vetero-testamentară, Ghedeon, avea frică, nesiguranță, incertidune, dar Dumnezeu prin el, cu o armată de 10 mii a biruit 100 de mii.

Proorocul Iona era un profet cu caracter principial și chiar a fugit de Dumnezeu, dar Dumnezeu prin el a salvat, pentru pocăința cetății, un popor întreg: ninivitenii.

Proorocul David, Dreptul Noe, Apostolul Pavel, au avut păcate, dar Dumnezeu a găsit ce aveau mai buni în ei și i-a ales să fie Sori stăluciori. A îndreptat capacitățile lor deosebite, nedescoperite de ei înșiși pînă la o vreme, în slujba Dumnezeului Celui Viu și Atotțiitor.

Apostolul Toma era necredincios, dar Dumnezeu l-a făcut Apostol și el a murit apoi mucenicește, fiind străpuns de lănci și sulițe, pentru a-și apăra credința în Învierea lui Iisus Hristos.

Vameșul Zaheu din sfânta evanghelie era scund și nedrept, dar pentru dorința lui de a se întâlni cu Domnul, Hristos a preferat să intre în casa lui.

Dumnezeu face să crească sâmburele

Dumnezeu îndreaptă ce este strâmb, vindecă ce este neputincios, face minuni, îți canalizează râvna, credința, hărnicia, dorința – dacă le ai măcar pe acestea. El plinește lipsurile, desăvârșește lucrarea, armonizează oamenii și lumea.

Așadar, muncește prietene pe ogorul Domnului și plinește Evanghelia fără calcule. Dumnezeu nu iubește puterea trupului dar osârdia acestuia pentru cele sfinte, El nu măsoară caracterul unui om, dar râvna acestuia față de cele cerești, El nu alege pe cei inspirați dar pe cei capabili de jertfă.

,,Dacă nu poți zbura, atunci aleargă, daca nu poți alerga, atunci mergi, dacă nu poti merge, târăște-te. Indiferent ce faci, trebuie să mergi mai departe.” Privește drumul tău și ținta ta!

Învață-te să apreciezi oamenii și nu lucrurile. Învață să vezi calități și nu defecte. Învață să mulțumești, să te bucuri și nu invidiezi, să nu cârtești și să fii nemulțumit!

Învață când vei privi peste gardul vecinului să vezi munca lui! Învață când vei privi pe fereastra altuia să vezi mâna lui Dumnezeu care lucrează toate pentru toți! Învață când vei vedea bunul altuia, să nu-l judeci, că Dumnezeu este cel ,,Care înalță și Care smerește”, Dumnezeu judecă și toate sunt în mâna Lui! Să te străduiești în toate mereu, să fii cu Dumnezeu: succesul tău e mâinele Lui!

preot Nicolai Boian

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

You may also like...

Lasă un răspuns