Îngrădiți-vă de rău

Îngrădiți-vă de rău. Puneți hotar. Puneți limite. Nu gustați răul pentru a avea  motiv de pocăință și cunoștințe de a-l descrie. Nu vă târguiți cu gândurile rele, cu intențiile rele, cu pornirele și obiceiurile rele. Nu gustați din păcat. Știm că avem la îndemână pocăința! Știm că ea aduce iertare și mîngîiere, dar e mai dulce răbdarea întru înfrînare și curăție.

,,Cât de curios nu vei fi, nu vei băga mîna într-un cuib de viperă, să vezi ce este acolo” zicea mitr. Bartolomeu Anania. Cel mai bine să ne învățăm din experiențele deja existente. Odată ce guști plăcerea trupească păcătoasă și nefirească, guști din rău; iar starea de dinaintea păcatului este foarte greu de restabilit.

Răul lucrează cu putere. Nici nu îți dai seama de lucrarea cuceritoare a păcatului și extinderea lui. „Venind în contact cu cei răi, te faci și tu rău”, spune Sf. Tihon de Zadonsk.

În primul rând, trebuie să ai o părere concretă pentru tine ce este rău și ce este bine. ,,Răul este abaterea lucrării puterilor (facultăţilor) sădite în fire de la scopul lor şi altceva nimic. Sau iarăşi, răul este mişcarea nesocotită a puterilor naturale spre altceva decât spre scopul lor, în urma unei judecăţi greşite”, spune  Sf. Maxim Mărturisitorul. Iar scopul, sensul și ținta, este unul singur: Iisus Hristos. Unirea cu El prin Sfintele Taine și împlinirea învățăturilor Lui.

Omul credincios și fidel lui Hristos este un aristocrat duhovnicesc. ,,El nu-și pierde cumpătul, nu exagerează, nu se grăbește nervos, și nu trece dintr-o extremă într-alta”, enumeră pr. Dumitru Stăniloae. Acest om are putere interioară și nu rămâne supus unei dependențe, nu se lasă absorbit întreg de fiecare problemă care se ivește; nu învinuiește pe nimeni și se străduie el să fie sau să devină mai bun.

Omul lui Dumnezeu nu se izolează de societate, nu rămâne surd la neputința aproapelui sau la degradarea societății. Pentru schimbarea lumii spre bine, omul bun, nu are prietenie cu cei răi, dar în același timp, se roagă pentru dânșii, ca Dumnezeu să le trimită înțelepciune și ajutor spre schimbare, iar pentru el, omul lui Dumnezeu mereu se roagă pentru a avea înțelepciune, discernământ, dreaptă socoteală. ,,Vorba voastră să fie totdeauna plăcută, dreasă cu sare, ca să ştiţi cum trebuie să răspundeţi fiecăruia.” (Coloseni 4, 6)

Dragi prieteni, ,,tovărășiile rele strică obiceiurile bune” spune Înțeleptul Solomon. Așadar să ne ferim de rău și să fim foarte buni. Nu este de ajuns să fii un pic bun, călduț, trebuie să fii fierbinte, bun până la capăt, mereu, în orice context, altfel osteneala se zădărnicește, iar osteneala ta bună, mereu este ispitită de a se zădărnici.

Preot Nicolai Boian

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

You may also like...

Lasă un răspuns