Gîndul de Duminică: Două feluri de îndoieli

Îndoiala Apostolului PetruÎndoiala, ca stare, este de două feluri. Îndoiala poate fi bună sau rea, constructivă sau distrugătoare.

Te îndoiești de bîrfele auzite despre cel mai bun prieten al tău ? Te apuci și cercetezi, dar nu începi a te certa ! Această îdoială poate întări prietenia voastră!

Te îndoiești că ai o dragoste adevărată ? Experimentează, în masură decentă, capacitatea de a te jertfi pentru dragostea ta și capacitatea persoanei-pereche, de a se jertfi pentru dragostea voastră ! Se merită deoarece viitorul tău, ți-l trăiești tu ! Această îndoială îți poate descoperi un nou curs al vieții !

Te îndoiești că profesorul, conducătorul,  ceva nu a spus corect ? Citești cărți suplimentare, aduni informație, pregătești dosar, dar nu te pui în poară, avînd un argument vag, creînd impresia unui limbut și mîndru ! Această îndoială te face mai inteligent și mai deștept !

Acea îndoială, care te face să cercetezi, să descoperi, să afli, să știi mai mult, să concretizezi, să fii concret, să fii complet, este bună. Ea te ajută să te dezvolți, să crești și să capeți încredere în sine ! Este recomandată ca o motivație de cunoaștere !

Îndoiala în credință este un lucru rău. Îndoiala în autenticitatea valorilor ca dragoste, nădejde, răbdare, sfințenie, tradiție, este o îndoială rea, pe care diavolul vrea ca să ne o insufle, prin diferite modalități și diferiți oameni. Crezi în Dumnezeu dar te îndoiești este rău!

Această îndoială, în credință, în credința dreptmăritoare și în sfințenie, aduce necredința,  ponegrirea, asuprirea, batjocura, neîncrederea, disperarea, deznădejdea, frica, fățărnicia, ateismul. Îndoiala poate fi o cutie a Pandorei, dacă ea ne caracterizează faptele credinței, care la bază au îndoiala.

Această îndoiala în ,,sfînt” aduce eșec și neîmplinirea cererilor și scopurilor.

Te îndoiești că Dumnezeu este Atotputernic ? Deci nu poți primi de la El orice și nu te poate scoate din orice necaz sau nevoie!

Te îndoiești că Dumnezeu este Atotînțelept ? Deci nu poți crede că rînduiește toate cele bune pentru tine în viață !

Te îndoiești că Dumnezeu este Atotprezent ? Înseamnă că crezi,  că nu te vede și poți fura cînd nu e nimeni în jur, poți ucide și poți obijdui pe cel mai slab !

Te îndoiești că ai suflet ? Înseamnă că ești asemenea copacului de afară cu frunze verzi care cad și asemenea calului care mănincă, trage și doarme !

Te îndoiești că tu poți să faci ceva bun în lumea asta ? Neîncrederea îți i-a puterile, îți ascunde oportunitățile și îți închide ușile !

Iată dragi cititori să ne ferim de aceste îndoieli, întărindu-ne credința în Dumnezeu, care este cu adevărat Atotputernic, Atotînțelept, Atotprezent, Proniator și Atotțiitor. Să credem în iubirea mamei cinstindu-o, în patriotismul tatălui, dîndu-i cuvenita închinare, în efectul lucrător al faptelor bune săvîrșite, care numaidecît atrag asupra noastră binecuvîntare !

Să credem, cerînd ajutorul, că toate le putem, cu Hristos care ne întărește, care l-a ridicat pe Apostolul Petru, acesta scufundîndu-se în mare, din pricina puținei credințe !

Să ne îndoim de cuvintele clevetitoare, de minciuni, de pizmă, de invidie, să ne îndoim că oamenii sunt răi și nu pot devein buni. Toți oamenii pot deveni buni, dacă și noi începem să fim mai buni !

Preot Nicolai

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

You may also like...

Lasă un răspuns