fii mulțumit!

dorintaPoate nu e vorba de invidie, dar există o tendință puternică la fiecare dintre noi de a progresa continuu, îmbiați fiind de succesul material al semenilor noștri. Avem înnăscută o înclinație a acumulării de succes.

Este de folos să ne orientăm după oamenii care au reușit mai multe, este chiar recomandat. Ironia constă însă în faptul că oamenii se avîntă după progresele care se văd, după lucrurile de ordin material. Iar lucrurile materiale sunt cele care se pierd, se fură sau dispar. Adevărata bogăție trebuie să fie veșnică.

Omul are necesarul. Are cu ce trăi, are unde trăi, are ce mînca și cu ce mînca. Asta este necesitatea primară. Toate celelalte sunt suplinirea comfortului ! Dorința de îmbogățire vine din mai multe motive: din invidie, din slabă credință, din mîndrie, din egoism, din dorința de a a-ți arăta capacitatea și măreția. Asta înseamnă că omul se teme de viitorul de mine, neavînd încredere în Dumezeul cel Atotputernic. Asta înseamnă mîndrie și supremație. Asta înseamnă fuga de greutăți și nevoință – cele prin care se cîștigă folos. Ai o mașină, este bună, merge bine, dar vecinul are una mai frumoasă. Trebuie să ai ca el. Dar daca vecinul are mașina ca și a ta probabil ești mulțumit, dar undeva scăpără gîndul de a-ți lua o mașină mai bună ca ai lui. Dar dacă vecinul nu are mașină, ești mulțumit. Mașina ta este cea mai bună!

Omul dacă ar fi ,,singurul” ar fi mulțumit ! Aici este cheia nemulțumirii, motorul muncii pentru dobîndire și măsura de avere! DAR, Nerepetat numai Dumnezeu poate fi.

Omul de la sat are vacă lîngă casă. Omul de la oraș are 5000 lei lunar, costul unei vaci. Țăranul este bogat, orășeanul este sărac. Țăranul se compară cu sătenii lui care au toți cîte o vacă, și este mulțumit. Orășeanul se compară cu mulți alții care au mai multe și evident că se consideră sărac.

Nu trebuie să trăim în singurătate, ca să nu avem cu cine ne compara, dar nu ne este de folos să ne comparăm cu alții, avînd noi necesarul vital. Nu trebuie mulțumirea noastră să fie dedusă din nivelul comparativ al semenului nostru! Avem ce mînca și cu ce ne îmbrăca, să fim mulțumiți! Fii mulțumit de ceea ce ai !

Exersează și vei vedea, și simți, folosul !

Și mai mult: cu cît mai puține dorințe vom avea, cu atît vom fi mai mulțumiți !

Ps. Iar ,,Mulțumirea ne pune sub voia lui Dumnezeu” !

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

You may also like...

Lasă un răspuns