Educația muzicii

Muzica este o artă care sensibilizînd omul, poate educa sufletul. Pentru aceasta este important să alegem ce muzică ascultăm, cu atît mai mult că ea, astăzi, face parte din viața cotidiană.

Orice muzică de estradă, populară, care se rotește la radiouri, ascultată în continuu este dăunătoare. Ea nu îți ofer răgaz de meditație, rugăciune, liniște, pocăință. Muzica extremă îți răscolește firea și așa cum firea noastră este înclinată spre păcat, îți pornește sufletul, dar și trupul prin aprinderea patimilor. Îți i-au vînt beția, desfrîul, cerțile, mîniile, necazurile și neliniștea. „Nevoia de muzică permanentă descoperă incapacitatea omului modern de a se bucura de linişte, de a o înţelege nu ca pe ceva negativ, ca pe o simplă absenţă, ci tocmai ca pe o prezenţă şi ca pe o condiţie pentru orice prezenţă reală”, observă Părintele Alexander Schmemann.

În exces: Muzica rock te face agresiv, tulburat, răzbunător, neliniștit, dezorientat. Muzica hip-hop, răp, îți trezește mîndria și slava deșartă din abundență. De foarte multe ori devii îngîmfat, orgolios, trufaș, fălos și zădarnic. Cel mai interesant este că, în majoritatea cazurilor, mîndria lucrează la nivel psihologic dar în realitate nu ești în stare de ceva măreț. Muzica populară te face să uiți de păcat și moarte crezînd că vei trăi veșnic și totul în viață este legat numai de trup.

Muzica clasică ar fi cea mai recomandată, ca una care ar fi ,,o armonie agreabilă în onoarea lui Dumnezeu şi desfătarea permisă sufletului”, după spusele lui  Johann Sebastian Bach.

Este adevărat, cupă cum spune și Octav Bibere că ,,Muzica este refugiul universal pentru sufletele alungate de acasă.” Mulți se regăsesc într-un anumit gen de muzică dar vreau să menționez cealaltă parte a monedei: refugiindu-te în ea, muzica te reeducă. Deci este important ca muzica care o asculți să fie caldă sufletului și nu să-l răzvrătească. Trebuie să te simți permnent și oriunde acasă, iar aceasta se face numai dacă ai în suflet certitudinea prezenței lui Dumnezeu!

Dar cea mai bună, frumoasă, eficientă și plăcută muzică este cea sacră. Mărețele coruri bisericești, vibrează sufletul în marea frumuseții și a mîngîierii. Ea poate reda toate zbuciumurile și aspirațiile omenești, oferind soluție dar și chemînd harul lui Dumnezeu Care se face tămăduitor.

Muzica care conține mesaj frumos, sfînt, educativ este bună pentru sufletul omului, ea face parte din oceanul moral, iar restul este spumă de mare. „Nu te lăsa vrăjit de armonia sunetelor scoase de instrumente şi de voci omeneşti, ci caută să descoperi efectul acestora asupra sufletului sau, cu alte cuvinte, care este spiritul lor. Dacă acea muzică îţi aduce în suflet o stare de linişte, de înţelepciune, de sfinţenie, ascult-o, nutreşte-ţi sufletul cu ea. Iar dacă prin ea îţi pătrund în suflet patimi, nu o mai asculta, ţine-te deoparte de trupul şi de spiritul acelei muzici,” ne îndeamnă Sfîntul Ioan de Cronstadt.

Preot Nicolai Boian

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

You may also like...

Lasă un răspuns