Dumnezeu este Domnul și S-a arătat nouă! Recenzie la cartea ,,Calea, Adevărul și Viața” a protoiereului Andrei BOIAN

,,Ce buze ar putea descrie ce s-a petrecut cu mine și ce se petrece în fiecare zi? Ba chiar noaptea și în mijlocul întunericului văd, cutremurat, pe Hristos deschizându-mi cerul și privesc cum El însuși mă privește de acolo și mă vede aci jos, împreună cu Tatăl și cu Duhul în de trei ori sfânta lumină. Căci una este această lumină, și totuși se află în Trei. Și lumina este una și aceeași, și totuși în trei chipuri, deși e numai una. Și ea luminează sufletul meu mai strălucitor ca soarele și inundă duhul meu acoperit de întunecimi…”

(Sf. Simeon Noul Teolog)

Despre Dumnezeu. Nu toți pot vorbi despre Ființa lui Dumnezeu. Cum ai putea să vorbești despre Cineva despre care nu cunoști nimic! Teologii, preoții, vorbesc despre Dumnezeu, nu atât cât au au învățat la școlile teologice, dar mai ales cât au înțeles din lucrarea lui Dumnezeu în viața personală, în lume și în măsura cât fiecare vorbitor, ia parte la această lucrare a lui Dumnezeu. Asta deoarece, Dumnezeu Însuși (ni) se descoperă!

În cartea ,,Calea, Adevărul și Viața”, protoiereul Andrei Boian, ne vorbește într-un stil aparte despre Dumnezeu. Preot de peste 30 de ani, de aproximativ 20 de ani paroh al bisericii ,,Minunea Sf. Arh. Mihail” din s. Rublenița, r. Soroca, părintele Andrei s-a străduit să aplice cuvintele Sfântului Grigorie Teologul care zice: ,,Eu împart cu Hristos totul: trup și suflet, piroane și Înviere. Hristos este pentru mine pământul meu natal, virtutea mea, slava mea, totul.”

În prima sa carte editată ,,Marea vieții” – o compilație autobiografică și învățături duhovnicești – ne-am convins de credința necârtitoare și covârșitoare, de care părintele a dat dovadă pe parcursul vieții. Un om care se minunează de Dumnezeu și de lucrarea Sa mântuitoare, simte necesitatea de a împărtăși și altora bucuria trăirii în Dumnezeu. Această bucurie a omului izvorâtă din credință, capătă diferite forme: omul face milostenie în numele Domnului, ajută săracii, iartă dușmanii, slujește Domnului, educă copii, scrie predici, face rugăciune, ajută semenii, lucrează Evanghelia.

În contextul misiunii învățătorești a preotului, a luat naștere și cartea ,,Calea, Adevărul și Viața”. Cuvintele părintelui Andrei curg din credință puternică în Dumnezeu-Savaot. Aceste cuvinte sunt foarte importante și actuale. Ele sunt o necesitate, având în vedere cuvintele patriarhului Kiril, care a zis în una din frumoasele sale predici, ,,Lumea (creștină) de astăzi, trebuie recreștinată!” Prin această definiție ni se arată că omul contemporan, chiar și o mare parte din creștini care frecventează des biserica, nu cunosc învățăturile esențiale și de bază ale credinței creștin-ortodoxe. Se spun predici, se editează multe cărți; cu toate acestea creștinii nu cunosc deoființimea Persoanelor Sfintei Treimi, nu cunosc dogma pururea-fecioriei Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu și nu au cunoștințe corecte despre Duhul Sfânt, despre Harul dumnezeisc. Oamenii nu înțeleg cât de importantă și ce semnificație sotereologică, au în parte, toate lucrările teandrice ale Domnului nostru Iisus Hristos. ,,Cine nu cugetă decât pe jumătate, acela nu crede nici în Dumnezeu; dar cine cugetă corect, acela trebuie să creadă în Dumnezeu.” (Isaac Newton)

Într-o formă mai simplă, așa încât cartea nu este destinată academicilor, cititorul are posibilitatea să cunoască dogmele Credinței Creștine. Cu această carte în mână, creștinii vor putea să combată argumentativ sectanții, care momesc cu minciuni pe necunoscători. Creștinul se va familiariza cu aspecte importante din viața Bisericii, liturgice, dogmatice, de cult. Cititorul va învăța principalele dogme ale credinței noastre și aplicarea lor în viața de zi cu zi, fără de care nu ne putem mântui sufletele de păcat și moarte.

Autorul ne învață și ne îndeamnă să ne apropiem conștienți de Sfânta Biserică-Mamă și de Dumnezeu-Tatăl. Articolele sunt expluse fluid, undeva în formă de predică, cu propoziții scurte, întrebări retorice, exemple și pilde practice, ziditoare de suflet.

Cartea conține 235 de pagini în format A5. Se citește ușor, așa încât profunzimea învățăturii este cucerită de stilul simplu de expunere. Are binecuvântare arhierească, a Preasfințitului IOAN, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, membru al Comisiei Eparhiale pentru Cenzură Canonică şi Editură. A fost editată la Editura ,,Pontos”, or. Chișinău, anul 2019.

Cartea poate fi găsită la biserica ,,Minunea Sf. Arh. Mihail” din s. Rublenița, r. Soroca.

articol semnat de preot Nicolai Boian


Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

You may also like...

Lasă un răspuns