Duminica Fiului risipitor este Ziua veșnică a Părintelui Ceresc care primește fiul rătăcit

Duminica numită a ,,Fiului risipitor” este Duminica, adică Ziua veșnică a Părintelui Ceresc care primește fiul rătăcit, adică pe fiecare dintre noi.

Învățasem la psihopedagogie că într-o expunere, se aplică întâi efectul pozitiv apoi cel negativ. Adică întâi știrea bună apoi cealaltă. Ascultând predicile pentru Duminicile pregătitoare Sfântului Post, am descoperit cât de înțelept au așezat Sfinții Părinți citirea Sfintelor Evanghelii. Prima Duminică a Fiului risipitor a doua Duminică a Înfricoșătoarei Judecați și Duminica Izgonirii din Rai. 

Deci evanghelia din prima Duminică ne vorbește despre fiul care a plecat de la părinții săi, din casa părintească, într-o țară străină, unde a cheltuit pe păcate tot ce avea. Dar în special, Evanghelia ne vorbește despre pocăința fiului rătăcit și despre bunăvoința Părintelui, care îl primește cu cinste de îndată ce se întoarce.

Abia a doua Duminică și apoi a treia, ne vorbesc despre o eventuală pedeapsă din partea lui Dumnezeu, pentru încălcarea conștientă și constantă a Voii Lui și pentru neomenie.

Dacă am fi avut în față de îndată, învățătura pedepsei veșnice, probabil am descuraja, am slăbi, ne-ar fi fost foarte dificil. 

Dar Dumnezeu, în pedagogia Sa excelentă și perfectă ne pune la îndemână întoarcerea. Oriunde nu am fi rătăcit, cât de tare nu am fi murdari sau înglodați, El, Părintele Ceresc și Iubitor, ne așteaptă! Domnul coboară de pe Tronul Său pentru a ieși întru întimpinarea noastră. Să ne întoarcem la El!

preot Nicolai Boian

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

You may also like...

Lasă un răspuns