De ce înlocuim rugăciunea ?
Rugăciunea este o liniște a sufletului! Această starea importantă pe care ar trebui să o aibă omul, totdeauna este luptată, atacată de a nu fi prezentă. Atacurile sunt de mai multe feluri și în mai multe moduri, cîmpul de luptă fiind inima și mintea. Dacă vom conștientiza importanța rugăciunii în viața unui om, vom observa aceste felurite atacuri. Lupta ca omul să nu facă rugăciune se face în diverse feluri, dar o acțiune strategică, importantă, negativă, pe care vreau să o accentuiez aici este ,,înlocuirea” rugăciunii.
Suntem tentați, poate chiar deprinși, poate chiar împietriți, de a nu face rugăciune: rugăciunea de seară, de dimineață, rugăciunea particulară și rugăciunea la care ar trebui să participăm în comuniune, în biserici sau în adunări ortodoxe.
Dacă ne-am deprins să nu facem rugăciune, sau nu am făcut deloc, asta înseamnă că ea a fost înlocuită timp în urmă.
Timpul de rugăciune este înlocuit de televizor, internet și distracții. În loc să spui rugăciunea de seară mai bine privești un serial!
Rugăciunea este înlocuită de plimbări, de mîncare, de romane, de discuții, de telefon, de mobil, de hobyy-uri, de distracții, de băutură. Yoga, meditația, este propusă ,,în locul rugăciunii”, joaca, odihna, cunoaștere, exersare, ocupație, toate sunt aduse în față numai dacă vrei să începi să te rogi. Începi a căsca și a alege din sutele de gînduri care îți umplu capul imediat după ce ai zis prima propoziție dintr-o rugăciune.
Chiar în biserică, unde ai venit pentru un singur motiv: ca să te rogi Domnului, ești tentat să nu te rogi! Citești, alte cărți decît ce se citește în biserică, stingi sau transmiți lumînări, ai grijă de coafură, prezență, dai sfaturi prețioase, sfinte, poți să faci multe lucruri bune și foarte bune numai ca să nu te rogi, cauți pricini de ieșire din biserică, la toaletă, pentru un sfat, pentru a vorbi sau altceva.
Dragi cititori, toate le putem face, care sunt necesare pentru viață, numai nu din timpul rugăciunii, numai nu din prețul liniștii și bucuriei sufletului ! O să reușesc să ajung la timp, o să reușesc să primesc sfatul, o să reușesc să găsesc omul pe care tocmai m-a sunat cînd îmi fac rugăciunea de seară! Cît de bună nu ar fi ideia și cît de genial nu ar fi gîndul care îți vine în timpul rugăciunii, ,,de la vrăjmașul rugăciunii” este, ne spune Sf. Teofan Zăvorîtul, întrucît acest gînd vine să atace rugăciunea. Dacă este o lucrare dumnezeiască, ideia care îți vine, fii fără grijă că ea va reveni, las-o și roagă-te cu mintea limpede și din inimă!
Dacă mă rog, sunt sigur că reușesc cu munca și să mă duc la piață, să primesc oaspeți, să hrănesc copiii, să aflu noutățile și să achit facturile ! Cu atît mai mult că rugăciunea nu are timp și loc anume și nu ne fură din timpul predestinat activităților. Ne putem ruga, cu cuvinte proprii sau cu rugăciuni care le știm pe de rost, oriunde și oricînd! Cînd conducem mașina, cînd facem mîncare și cînd suntem la serviciu, în mintea ta trebuie să fie Dumnezeu! Aducerea aminte permanentă de Dumnezeu este o rugăciune!
Nu există astăzi în lume liniște, fiindcă nu există rugăciune adevărată! Nu au oamenii liniște în suflet, tărie în necazuri, pace în nevoi și tulburări, deoarece nu au comuniunea și dialogul cu Dumnezeu, deoarece nu avem rugăciune! Timpul rugăciunii este înlocuit de timpul consumului, crescut de reclame, de frici și de slavă deșartă.
Învață-mă Doamne, să mă rog, ajută puținei mele credințe și dă-mi să înțeleg că în Tine se arată dorirea cea adevărată și numai la Tine se găsește pace și bucurie nesfîrșită. Întărește-mă în fața miilor de tentații care mă înconjoară, dă-mi trezvie în viața de zi cu zi, luminează mintea mea, ca limpede să văd uneltirile care îmi aduc tulburare și miluește-mă cu harul Tău ca să mă pot ruga mereu !
Preot Nicolai Boian