Calea spre Dumnezeu

Postul este foarte important pentru fiecare om care dorește să ajungă la Dumnezeu. Putem compara postul cu cele două bare-suport, ale unei scări. Este esențial, important,  dar nu îndeajuns!

Treptele scării sunt compuse din Credință, Rugăciune și Fapte bune: milostenia, dragostea, răbdarea, bunătatea, ajutorarea aproapelui. Se cere ca scara să fie completă, altfel nu putem săvărși urcușul.

Fiecare treaptă trebuie să fie întărită, așa încît cînd te vei ține de ea să nu cazi împreună cu treapta; este necesar ca fapta bună a ta să fie bătută în cuiele smereniei. Dreapta socoteală împreună dragostea de Dumnezeu, trebuie să lumineze fapta bună! Dacă ai făcut o faptă bună spre mîndrie și slavă, dacă ești mulțumit de sine și te compari cu alții care nu săvîrșesc un bine, fapta ta ,,bună” nu are în ea Duhul lui Dumnezeu. Nu vei afla răsplată pentru astfel de fapte, deoarece nu le-ai făcut pentru Dumnezeu, dar pentru oameni!

Dacă nu alegem să ne înălțăm spre Dumnezeu, automat vom cădea în jos. Greutatea păcatului personal ne duce spre pieire.

Locul păcatului este departe de Dumnezeu. Iadul este locul unde oamenii se chinuie amarnic, cu remușcări și frici veșnice. În iad se ajunge dintr-o dependență totală, care te stăpînește. Atunci cînd tu nu stăpînești dorințele tale, gîndirea ta și faptele tale, care toate împreună au rolul să păstreze viață fericită sufletului tău; atunci cînd ești stăpînit de material, te afunți în groapa dependenței și nu te poți bucura de libertatea lui Hristos!

Calea Omului spre Dumnezeu este una singură: urcînd! Urcînd dealul Golgotei, înălțîndu-te deasupra ispitelor, apropiindu-te de Cer, răstignindu-ți patimile, viciile, plăcerile, înaintezi spre Învierea lui Hristos, care este și Învierea ta!

Preot Nicolai Boian

 

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

You may also like...

Lasă un răspuns