A duce Crucea de creștin înseamnă a te afla în corabia răbdării

Poți să spui că urmezi Crucii lui Hristos, atunci când ai ieșit din confortul tău și te afli în corabia răbdării.

A răbda înseamnă a accepta ceva sau pe cineva care nu-ți convine la moment, dar în același timp acel ceva sau cineva nu te implică sau obligă la păcat. Ești un om cu răbdare. Răbdarea cu rugăciune dăruiește schimbare spre bine. Răbdarea are în vedere împlinirea unui bine mai desăvârșit, care se poate întâmpla cât mai curând. Răbdarea înseamnă să știi că poți și să nu faci o dreptate intr-un anumit context, cu scopul de a-ți păstra pacea sufletului și pentru a nu aduce tulburare.

,,Greu, greu! Da, vă este greu, dar altfel ce-aţi avea de răbdat? Iar fără răbdare nu este mântuire. Iată că Domnul, care vă rânduieşte mântuirea, vă şi dă prilejuri să arătaţi răbdare şi să înaintaţi pe calea mântuirii. Un sfat pentru Dumneavoastră: când vă este greu, trebuie să vă întoarceţi către Dumnezeu atât cu graiul, cât şi cu simţirea, zicând: ,,Slavă Ţie, Doamne!”
Sfântul Teofan Zăvorâtul

A-ți duce Crucea de creștin înseamnă a avea mereu o greutate pe suflet. O neîmplinire; și această neîmplinire cred că este dorul după desăvârșirea în Dumnezeu. O tristețe care curge din dragoste milostivă și iubire binevoitoare. Dar nu cârtești pentru ea, pentru Crucea ta; nu ești iritat, nu te predispune la anumite activități de răzbunare, egoism, părtinire, orgoliu, îndreptățire. Spunea un sfânt părinte, ,,dacă vezi un om bun și blând cu adevărat, să știi că sufletul lui nu este fără de durere.” Pe acesta îl doare pentru cei răi, pentru cei de aproape, pentru cei de departe, pentru toată lumea. Astfel, din această durere se naște rugăciunea cu lacrimi care salvează vieți. Este unica durere încununată cu nespusă și tainică bucurie.

Preot Nicolai Boian

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

You may also like...

Lasă un răspuns