15 reguli de aur pentru a educa corect un copil

EUN_0435_новый размер1. Vorbiți cu copilul despre urmările unor acțiuni, ale tale și ale lui, lăsindu-l pe el să tragă concluziile, adică să inteleagă că lucrurile pe care le face el, aduc după șine, ceva bun sau ceva rău, atît pentru el cît și pentru cei din jur. (după 3 ani)

2.  Cunoaște copilul tău.

3. Să aveți un regulament simplu, pe înțelesul copilului, și să nu vă abateți de la el.

4. Folosește cu moderație și recompensele, și pedepsele. Nu îi oferi cadouri scumpe pentru a încuraja un anumit comportament. Extremele sunt de evitat; e de preferat să îl trimiți să stea la colț câteva minute sau pe “un scaun de pedeapsa” dacă face un lucru interzis. Dacă face un lucru foarte grav, trebuie să fii mai aspru cu el, că să inteleagă că lucrul nu trebuie repetat. E bine să nu folosim nuiaua, dar să stea în casă, se poate 🙂


5. Să nu arătam copilului că a făcut mai multe greșeli și lucruri rele, decît bune. Dacă îl copleșești cu reproșuri în fiecare zi, se va obișnui să îți atragă atenția numai prin năzbâtii și greu îl vei mai aduce pe calea cea bună

6. Nu luați în serios mîriiturile, alintările, precum tânguirile și plânsetele slabe. Nu reacționați imediat, deoarece apoi vă va manipula.

7. Fii o bună ascultătoare a copilului și repetă-i întotdeauna după ce vorbește cu ține ce ai înțeles tu din ce ți-a spus.

8. Nu strigați la copil. Vorbește-i cu respect și va fii mult mai intelegător. Nimenui nu-i place să audă strigăte în jurul sau. Asemenea va deprinde pe viitor și el violentă.

9. Nu fi tu nervos cînd îl pedepsești pe copil. Fii cît se poate de calm.

10. Compară-l cu cei buni, spune ,,Copii cuminți nu răspund înapoi la părinti !” în loc de ,,Copil neascultător ce ești!”Nu îi spune că este un copil rău, care face numai lucruri rele. În timp, va ajunge chiar să creadă asta despre el.

11. Nu uită că fiecare copil e unic și crește în ritmul propriu, iar comportamentul lui diferă în funcție de stadiul dezvoltării și vîrsta în care se află.

12. Nu compară copilul cu alții de seamă lui. Nu-l lăsa să lenevească dar nu-l supraobosi și suprasolicita. Ce este este în stare, va deprinde numaidecît, mai devreme sau mai tîrziu.

13. Învățați-l să muncească !

14. Învață copilul să se descurce singur. Dezvoltați în el calităti de lider.

15. Numaidecît învățați copilul să se roage. Această este cea mai bună asigurare că copilul va reuși în viată! Faceți rugăciune împreună !

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex

You may also like...

Lasă un răspuns